Ministrul francez de externe, Philippe Douste-Blazy, a cerut, din nou, Turciei sa recunoasca Republica Cipru, tara membra a Uniunii Europene.

Liderii politici francezi au criticat pozitia autoritatilor de la Ankara, care doresc ca Turcia sa adere la Uniunea Europeana, dar refuza sa recunoasca o tara membra UE - Cipru.

Totusi, seful diplomatiei franceze a precizat ca tara sa nu intentioneaza sa blocheze inceperea negocierilor de aderare a Turciei la UE. Declaratiile lui Douste-Blazy sunt ecoul afirmatiilor presedintelui Jacques Chirac din ultimele zile, prin care se cerea Turciei sa-si clarifice pozitia in problema Ciprului.

Chirac a cerut Turciei sa ofere asigurari ca isi va indeplini toate angajamentele fata de Uniunea Europeana si a tinut sa precizeze ca Parisul nu va bloca aspiratiile europene ale Ankarei.

Chirac a fost unul dintre sustinatorii Turciei cand Uniunea Europeana a decis, in decembrie anul trecut, sa invite aceasta tara sa inceapa negocierile de aderare.

Totusi, remarca analistii politici, Chirac este fortat acum sa respecte si pozitia electoratului, care nu agreeaza o eventuala alaturare a Turciei la Uniunea Europeana, fapt semnalat si la recentul referendum privind Constitutia europeana. De altfel, francezii au invocat drept principal motiv pentru respingerea Tratatului constitutional european teama fata de intrarea Turciei in UE.

Chiar si presedintele Comisiei Europene, portughezul Jose Manuel Barroso, a declarat ca nici un stat din actuala Uniune Europeana nu a sugerat amanarea inceputului negocierilor de aderare cu Turcia. "Comisia Europeana a pregatit un proiect de negocieri cu Turcia. Este in atributia statelor UE de a decide daca aproba acest plan sau nu", a spus Barroso.

De asemenea, un purtator de cuvant al Comisiei Europene a precizat ca liderii UE nu au facut din recunoasterea Ciprului o conditie pentru demararea negocierilor cu Ankara. Totusi, Turcia a trecut peste un prim obstacol prin semnarea "protocolului de la Ankara", prin care se extinde uniunea vamala cu statele Uniunii Europene, inclusiv Cipru.

Pe langa acest protocol, Ankara a mai dat publicitatii si o declaratie prin care subliniaza ca actul semnat nu inseamna recunoasterea guvernului grec-cipriot. Ankara sprijina guvernul asa-numitei republici a Ciprului de Nord, teritoriu ocupat de armata turca in 1974.