PD si PC au obtinut rezultate diferite la examenul preliminar dat luni, la Bruxelles, pentru admiterea in PPE. In timp ce PD e la un pas de calitatea de membru observator, PC nu a reusit, insa are dificultati sa o recunoasca public.

„Din Romania s-au prezentat PD si PC.

PD a primit o recomandare favorabila, ca acest partid sa devina membru observator, iar in cazul PC recomandarea a fost ca pe moment sa nu fie deschise discutii cu acesta“, ne-a declarat Zsolt Nagy, reprezentantul UDMR la PPE, care a fost prezent atit la evaluarea candidatilor, cit si la discutiile ulterioare din cadrul Grupului de lucru pentru extindere al PPE.

Voiculescu, trimis sa ia viata pe cont propriu

Surse de orientare populara ne-au precizat ca, pentru a fi admis, PC ar trebui sa dovedeasca mai intii ca poate sa candideze de sine statator si sa intre totusi in Parlament.

Si colaborarea abia de curind incheiata cu PSD trebuie sa fi fost un dezavantaj, de vreme ce membrii grupului pentru extindere nu au fost convinsi de apropierea conservatorilor de setul de valori al popularilor europeni.

Cum insa speranta moare ultima, in cazul de fata pe 19 septembrie, cind Biroul Politic al PPE se va pronunta definitiv cu privire la admiterea celor doua partide, conservatorii nu se declara invinsi.

PC nu-si recunoaste esecul

Ca urmare, in timp ce PD isi anunta public succesul, vicepresedintele PC Daniela Popa declara ieri ca „la PPE nu exista statut de membru observator, ci ori esti membru ori nu esti“, ca audierile la grupul de lucru sint o etapa intermediara, departe de a avea rol decisiv, si ca grupul nu face recomandari favorabile sau nefavorabile.

Explicatiile vicepresedintelui conservator sint contrazise insa chiar de site-ul PPE, care prezinta, la sectiunea „membri“, o serie de partide care au calitatea de observator.

De altfel, atit Zsolt Nagy, cit si democratul Sorin Frunzaverde, care a prezentat cererea PD, declara ca aceasta este prima treapta de acces in PPE si confera partidelor dreptul de a participa la actiuni, dar nu si pe cel de a vota sau de a fi alese in structurile acestuia.

Frunzaverde a mai precizat ca, departe de a fi doar o formalitate, recomandarea Grupului de lucru pentru extindere coincide, in majoritatea cazurilor, cu decizia finala a conducerii PPE.