Un numar de 816 persoane si-au pierdut viata, iar 323 sunt ranite, in urma busculadei care s-a produs, miercuri, pe un pod din Bagdad, in timpul unei ceremonii religioase, potrivit unui nou bilant stabilit de serviciile de securitate, relateaza AFP.

Incidentul s-a produs in nordul capitalei irakienem, in momentul in care sute de pelerini traversau podul Al-Aimah, care separa cartierul sunnit Adhamiya de cel siit, Kazimiyah, unde au loc manifestari in memoria unui imam, in plina perioada de doliu siit.

Busculada s-a produs in momentul in care a fost lansat un zvon in legatura cu prezenta printre pelerini a cel putin unui kamikaze.

"Potrivit celui mai recent bilant, 841 de persoane au murit, 816 in busculada, iar 25 in urma unei otraviri alimentare deliberate", a declarat o sursa din serviciile de securitate.

"In total, 323 de persoane au fost ranite in busculada", a adaugat sursa, care a reamintit ca alte sapte persoane fusesera ucise si 37 ranite intr-un atac cu mortiera inregistrat in preajma mausoleului imamului siit Mussa al-Kazim, inainte de busculada de pe pod.

Acest nou bilant ridica la 848 numarul persoanelor care au murit, in cursul zilei de miercuri, la Bagdad, in timp ce 360 de persoane sunt ranite.

Surse din cadrul politiei, citate de Sky News, au confirmat faptul ca o persoana aflata in multime a strigat ca printre pelerini se afla atentatori sinucigasi. "Sute de oameni au inceput sa fuga si unii dintre ei s-au aruncat de pe pod", au precizat sursele citate, adaugand: "Multi batrani au murit imediat in busculada, dar alte zeci de persoane s-au inecat.

Multe trupuri se afla in apa, iar barcile incearca sa le recupereze".

Strazile care duc spre moschee sunt inguste, iar echipele de interventie ajung cu dificultate in zona pentru a acorda asistenta ranitilor si a recupera trupurile neinsufletite.

CNN a relatat ca dupa declansarea busculadei, una dintre balustradele podului s-a rupt, sute de oameni cazand, de la o inaltime de circa 30 de metri, in Tigru. Incidentul a avut loc in jurul orei locale 11.30, la cateva ore dupa atacul cu mortiere comis asupra pelerinilor.

Autoritatile irakiene au anuntat ca, in jurul orei locale 8.15, trei obuze de mortier au fost lansate asupra multimii adunate deja in zona moscheii Kadhimiya.

Televiziunea de stat irakiana a anuntat ca premierul irakian, Ibrahim Jaafari, a decretat trei zile de doliu national in memoria victimelor.