"Miscarea Solidaritatea a rasturnat comunismul fara sa traga un singur foc de pusca", a declarat liderul istoric al primului sindicat independent din tarile fostului bloc socialist, Lech Walesa, la festivitatile sub genericul "Solidaritatea, calea spre Europa Unita", consacrate implinirii a 25 de ani de cand, sub presiunea muncitorilor grevisti de la santierele navale din Gdansk,

autoritatile de la Varsovia au fost nevoite sa recunoasca oficial organizatia sindicala a acestora.

Walesa a luat cuvantul in fata unui numar important de sefi de stat si de guvern, intre care presedintii Germaniei, Ucrainei, Georgiei si Ungariei, fostul presedinte ceh Vaclav Havel, primii-ministri ai Belgiei, Olandei si Finlandei, presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso.

Actuala conducere a Solidaritatii, cu care Walesa a rupt orice fel de legaturi, si-a organizat propriile sale ceremonii, atat la Varsovia, cat si la Gdansk.

"Nu ne amestecam cu vipurile. Lor prea putin le pasa de noi", a declarat vicepresedintele sindicatului muncitorilor de pe santierele navale, Karol Guzikiewicz.

Anna Walentynowicz, una din eroinele Solidaritatii, a carei concediere, in august 1980, a declansat miscarea grevista, l-a acuzat pe Walesa ca "a tradat idealurile Solidaritatii", contribuind la ramanerea postcomunistilor la putere.

In prezent, releva agentiile de presa, santierele de la Gdansk, odinioara printre cele mai mari din Europa, sunt o umbra a celor de acum 25 de ani: din 13000 de salariati au mai ramas doar 3.000, si in loc de 30 de nave pe an, se construiesc acum doar trei.