Romanii au inceput sa cumpere din ce in ce mai multa mobila de afara, numai anul trecut importurile realizate insumand aproximativ 150 milioane de euro, adica o treime din consumul intern de mobila.

Si nu pentru ca oferta autohtona nu ar exista, ci pentru ca produsele aduse de afara au cu precadere un design modern, sunt atragatoare si au "accesorii metalice stralucitoare", ne-a declarat Aurel Rizea, presedintele executiv al Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania (APMR).

De multe ori, modelele de import ajung sa fie mai ieftine decat cele romanesti, mai ales mobilierul adus din Polonia. La mare cautare sunt piesele care decoreaza sufrageriile si camerele de zi, in special mobilierul tapitat, datorita competitivitatii de pret.

Asta in timp ce produsele romanesti iau drumul Europei, unde se duce 86% din totalul exportului de mobila. Cu toate ca pretul mic este un detaliu important atunci cand se face o asemenea investitie, gusturile cumparatorilor romani au inceput sa evolueze.

Din acest motiv, mobilierul executat in Italia, Germania si Franta, tari cu traditie in domeniu, este preferat de romani. Cumparatorii cu bani au insa in vedere alte criterii, atunci cand fac asemenea achizitii.

Ei au "gusturi mai rafinate si cauta mobilier masiv, confectionat din esente naturale". In general, "preferintele acestora se indreapta catre stilul clasic, iar tapiteria din piele este una din alegerile lor", ne-a mai declarat Aurel Rizea.

Sezonul expozitiilor de toamna la Romexpo se deschide cu targul de mobila

In perioada 7 - 11 septembrie, in complexul expozitional Romexpo, se va desfasura cea de-a 14-a editie a targului international de mobila, decoratiuni interioare si echipamente pentru prelucrarea lemnului - BIFE-TIMB 2005.

Pe o suprafata de 45.000 mp, vor expune 470 de firme, dintre care 90 provin din 18 tari. Biletul de intrare pentru vizitatori va fi de 60.000 lei.