Compania elena de telefonie OTE a facut ieri publice rezultatele pe trimestrul al doilea al acestui an si pe ansamblul primului semestru. Rezultatele arata ca din profitul realizat de greci, RomTelecom a contribuit cu jumatate.

Restructurarea personalui, cresterea tarifelor, investitiile in modernizare au contribuit la aceasta crestere. Daca RomTelecom reprezinta „perla coroanei“ OTE, nu acelasi lucru se poate spune despre operatorul de telefonie mobila CosmoRom, care le-a cauzat grecilor pierderi semestriale de trei milioane de euro.

Cu toate acestea, restructurarea sa de catre compania Cosmote, divizia mobila a grupului OTE, pare sa fie amanata pana la „calendele grecesti“.

OTE, cel mai important operator de telefonie din Grecia, a obtinut profituri peste estimarile prognozate de specialisti. OTE a avut o crestere a profitului net de 164,6% in al doilea trimestru al anului, fata de trimestrul similar din 2004.

Potrivit Reuters, aceasta crestere se datoreaza, in primul rand, rezultatelor foarte bune inregistrate de RomTelecom, operatorul national de telefonie fixa din Romania.

Profitul net al OTE a crescut pana la 119,1 milioane de euro, in comparatie cu prognozele de 86 de milioane, cat apreciau 13 analisti consultati de Reuters.

RomTelecom a obtinut, in al doilea trimestru al anului, un profit net in valoare de 57,6 milioane de euro (48% din profitul OTE), in crestere cu 519,4% fata de perioada similara a anului trecut, se arata intr-un comunicat al grupului elen de telecomunicatii.

„Cresterea puternica a profitabilitatii operatorului OTE din acest trimestru a fost alimentata de performantele remarcabile realizate de RomTelecom si de rezultatele puternice ale operatiunilor noastre din Grecia si din strainatate“, a declarat Panagis Vourloumis, presedintele executiv al companiei elene.

Veniturile realizate inaintea calcularii dobanzilor, taxelor, deprecierii si amortizarii au fost cu 10,6% mai mari in acest trimestru fata de acelasi trimestru din 2004, de asemenea, peste asteptarile analistilor.

Cosmote, cel mai mare operator grec de telefonie mobila, dupa numarul de abonati, si care este detinut intr-o proportie de 64% de catre OTE, a raportat o crestere a profitului net de 9% in acest trimestru, in comparatie cu trimestrul doi al anului trecut, ajungand pana la 83,9 milioane de euro. Statul elen detine 48,6% din actiunile operatorului OTE.

Pe ansamblul primelor sase luni, profitul realizat de RomTelecom este spectaculos. Este vorba despre un profit net de 103,7 milioane de euro, in crestere cu 434,5%, comparativ cu primul semestru al 2004. „Datorita cresterii vanzarilor si a implementarii programului de restructurare, RomTelecom a obtinut un profit record, precum si marje record ale acestuia“, a declarat Panagis Vourloumis.

Compania romaneasca a dat afara 2.841 de angajati in acest an, numarul celor care lucreaza la operatorul national de telefonie fixa fiind de 15.242 persoane la 30 iunie 2005.

Scaderea numarului de angajati a dus la sporirea eficentei cu 14,5%, de la 240 de linii pe angajat, la finele anului trecut, la 275 linii pentru fiecare salariat la sfarsitul celui de-al doilea trimestru al acestui an.

Pe ansamblul primelor sase luni ale acestui an, veniturile au crescut cu 14,3% fata de ianuarie-iunie 2004, pana la 458,1 milioane de euro. Majorarea a fost favorizata de evolutia pozitiva a serviciilor de date si a numarului de linii utilizate de clienti.

Totodata cresterea veniturilor s-a datorat si maririi abonamentelor RomTelecom cu 34% in acest an.

La sfarsitul primului semestru, RomTelecom administra peste 4,1 milioane de linii de telefonie fixa, in scadere cu 3,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Reprezentantii OTE estimeaza ca RomTelecom va continua sa obtina rezultate bune si in a doua jumatate a anului.

In ceea priveste divizia de telefonie mobila, CosmoRom, acesta produce pierderii atat OTE, cat si RomTelecom. CosmoRom avea, la 30 iunie, peste 28.000 de abonati, in scadere cu 9,6% comparativ cu primele sase luni ale anului trecut, in timp ce numarul de clienti care utilizeaza cartele preplatite a crescut cu 4,1%, depasind 56.000.

CosmoRom, detinuta in proportie de 30% de RomTelecom, a consemnat, la sfarsitul celui de-al doilea trimestru, venituri operationale de 1,6 milioane de euro si pierderi nete de 3 milioane de euro.

La inceputul lunii iulie, operatorul de telefonie mobila al grupului OTE, Cosmote, a investit in CosmoRom 120 de milioane de euro, fondurile urmand sa fie utilizate pentru majorarea capitalului social si dezvoltarea infrastructurii.

Compania elena a preluat 70% din capitalul CosmoRom. Deocamdata nu este vehiculata nici o data concreta privind relansarea operatorului de telefonie mobila.