Cea de-a 62-a editie a Festivalului International de Film de la Venetia a fost deschisa aseara de „Seven Swords“, pelicula din 2005 a regizorului din Hong Kong, Hark Tsui, cunoscut drept exponentul unei ere noi, moderne, in cinematografia chineza.

Filmul este o drama epica a carei actiune se petrece in China secolului al XVII-lea si spune povestea a sapte maestri, care lupta impotriva unui decret ce interzice practicarea artelor martiale. Regizor, producator si actor, in egala masura, Hark Tsui a lucrat la peste 60 de pelicule.

Este considerat un maestru de neegalat al filmelor de actiune kung-fu si creatorul unui nou gen in cinematografie: „wuxia“. Este vorba de fapt despre filmele a caror actiune se petrece in China legendara, pe vremea Dinastiei Ching si a cavalerilor wuxia, maestri ai artelor martiale.

Nascut in 1951 in Vietnam, Tsui si-a produs primul film la 13 ani, pe o pelicula de 8 mm. Dupa ce a absolvit Universitatea din Texas, Tsui Hark s-a intors la Hong Kong, unde s-a angajat in televiziune. Un an mai tarziu, lanseaza filmul sau de debut: „The Butterfly Murders“, care atrage atentia criticilor si marcheaza un nou inceput pentru cinematografia din Hong Kong.

In 1984, pune bazele propriei case de productie, „Film Workshop“, care devine cea mai bine cotata casa de filme din Hong Kong. Aici produce „Once Upon In China“, „A Better Tomorrow“, „A Chinese Ghost Story“, filme care au un succes nesperat.

Patru ani mai tarziu, lanseaza „Knock Off“, cu Jean-Claude Van Damme in rolul principal, un film de box-office, care consemneaza succesul regizorului Tsui Hark pe taram american.

Este renumit pentru ecranizarea legendelor chinezesti cu ajutorul efectelor speciale. A explorat cultura traditionala si moderna a tarii sale in pelicule ca „Time and Tide“, „Master Q and Legend Of Zu“.

Devenit cel mai de succes regizor din Hong Kong, semneaza contracte cu Columbia Tri-Star pentru cateva productii cinematografice. Creativitatea si talentul sau sunt in continua ascensiune. Dovada ca, anul trecut, Tsui Hank a fost al patrulea regizor chinez invitat sa faca parte din juriul celebrului Festival de Film de la Cannes.

Seara venetiana deschisa de filmul lui Tsui Hark „Seven Swords“ a continuat cu vizionarea altor patru pelicule, dar si cu o istorie nestiuta a cinematografului italian si un omagiu adus regizorilor italieni Fulvio Lucisano si Alberto Lattuada.