Incepand de azi, veti sti nu numai la ce ferma s-au produs ouale pe care le cumparati, ci si daca gaina de la care provin a fost crescuta „in aer liber, la sol sau in baterii”. Mai mult, producatorii trebuie sa declare cat si ce au mancat gainile, precum si varsta galinaceelor, iar clasificarea se va face in functie de marime: XL, L, M si S.

Acest lucru trebuie sa se intample cel putin teoretic pentru ca pe 1 septembrie trebuie sa intre in vigoare hotararea de guvern privind regimul de comercializare a oualor aprobata in 2004.

Practic, patronatul crescatorilor de pasari din Romania sustine ca deocamdata doar 50% din producatorii de oua vor putea respecta noile norme intrucat restul mai are de parcurs unele etape. „La inceput vor fi unele poticneli, dar, intr-o perioada scurta, problemele vor fi rezolvate”, spune Ilie Van, presedintele Uniunii Nationale a Crescatorilor de Pasari din Romania (UNCPR).

Potrivit actului normativ, ouale trebuie sa fie curate si sa aiba aceeasi dimensiune si greutate.

Preturile nu se majoreaza

Presedintele UNCPR sustine ca noile exigente, desi au adus costuri suplimentare pentru producatorii de oua, nu vor determina o scumpire a produsului. „Deocamdata, nu se pune problema scumpirii. Preturile nu le modificam cand vrem noi, ci in functie de piata”, precizeaza acesta.

Noile exigente nu sunt impuse doar la comercializare, ci pe intreg lantul de productie, colectare, ambalare. Astfel, producatorii care vor livra oua de la gainile in aer liber trebuie sa stie ca au obligatie sa-si amenajeze fermele astfel incat gainile sa aiba acces in aer liber pe tot parcursul zilei si densitatea nu trebuie sa fie mai mare de 2.500 de gaini pe hectar.

De asemenea, cei care furajeaza gainile trebuie sa respecte anumite retete.

Inainte de a parasi locul de productie, fiecare container cu oua trebuie marcat cu urmatoarele informatii: numele, adresa si numarul de identificare al producatorului, numarul de oua si greutatea lor, data ouatului sau perioada de ouat si data livrarii. Informatiile trebuie inscrise pe container si in documentele insotitoare.

La randul lor, colectorii sunt autorizati sa colecteze si sa ambaleze oua numai daca indeplinesc anumite conditii, cum ar fi sistemele de aerisire si iluminare corespunzatoare, existenta unor dispozitive pentru clasificarea oualor dupa greutate si un dispozitiv pentru stampilare.

Trei coduri de identificare

Potrivit hotararii de guvern, colectorilor li se vor aloca si trei coduri: unul de tara (RO), unul de judet (ex. Bc) si un cod din trei cifre (de la 001 la 999) care reprezinta numarul de ordine in cadrul judetului.

In functie de calitate, vor exista doua categorii de oua: A (sau oua proaspete) si B (sau oua de calitatea a doua ori declasate). Acestea din urma vor putea fi folosite in industrie. Pentru ouale din categoria A, intr-o cerc distinctiv in jurul literei vor aparea numarul distinct al producatorului, numarul de identificare al centrului de ambalare, luna si ziua in care expira.

Ouale din categoria B vor avea, de asemenea, marcaj distinctiv, constand tot intr-un cerc in jurul literei B.