Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale tine secrete informatiile din caietul de sarcini al contractului de lucrari de reparatie pentru Autostrada Bucuresti – Pitesti, chiar daca aceasta se realizeaza din bani publici.

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania a publicat ieri pe site-ul oficial cateva date privind contractul de atribuire a lucrarilor de intretinere pe Autostrada Bucuresti – Pitesti. Jurnalul National a solicitat oficial Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului detalii privind acest contract in cursul zilei de luni, 29 august.

In cursul zilei de marti ni s-a promis ca ni se va raspunde, insa ieri datele cerute de noi au fost publicate direct pe site-ul institutiei. Raspunsurile sunt construite, punctual, pe baza intrebarilor trimise de Jurnalul National.

DATE CONFIDENTIALE. Licitatia organizata la data de 8 august a avut ca obiect atribuirea contractului de "lucrari de intretinere curenta prin refacerea stratului de uzura pe suprafete intinse pe imbracaminti existente pe Autostrada A1 Bucuresti – Pitesti".

Potrivit datelor CNADNR, la licitatie au participat trei firme: SA EUROVIA INTERNATIONAL SRL, SC Euroconstruct Trading 98 SRL si SC TEHNOLOGICA RADION SRL. Acesteia din urma i-a fost returnata, din nu se stie ce motiv, oferta nedeschisa, potrivit CNADNR. Compania nu a facut publice datele din caietul de sarcini, mentionand ca acestea sunt confidentiale.

Anuntul de licitatie a fost publicat in Monitorul Oficial numarul 139/14.07.2005, la sectiunea "anunturi de participare la licitatie deschisa – achizitii publice de lucrari". Reabilitarea drumurilor nationale si a autostrazilor sunt lucrari publice finantate din banii contribuabililor.

In acest caz si datele privind contractele incheiate de companiile nationale cu firmele selectionate ar trebui sa fie facute publice, pentru ca populatia sa stie cum sunt cheltuiti banii publici.

BANI. Potrivit datelor CNADNR, valoarea contractului castigat de firma partenerilor lui Dorin Cocos se ridica la 14.884.375,92 RON, cu TVA, adica 4,17 milioane de euro. Societatea Euroconstruct Trading 98 SRL trebuie sa repare mai multe sectoare de autostrada.

Lucrarile care trebuie facute sunt reparatii la calea 1 (km 48 – 49, 55 – 58, 62 – 74), reparatii la calea 1 cu frezari partiale (km 46+500 – 87+900), reparatii la calea 2 (km 44 – 104) si reparatii la calea 2 cu frezari partiale (km 48 – 102). T

ERMEN AMBIGUU. Contractul a fost semnat de parti la data de 17 august 2005. Potrivit CNADNR, durata de executie a lucrarilor este de 40 de zile de la data emiterii ordinului de incepere a lucrarilor, care este 22 august. Aceasta inseamna ca pana la 30 septembrie reparatiile ar trebuie sa fie gata, iar drumul Bucuresti – Pitesti sa arate cat de cat a autostrada.

In anuntul de licitatie, publicat in Monitorul Oficial, Compania de Drumuri si Autostrazi preciza ca "durata de executie a lucrarilor este de 60 de zile". Daca s-ar respecta termenul din anunt, autostrada ar trebui sa fie reparata pana la data de 20 octombrie.

LICITATIE. Dintre cele trei firme participante, se pare ca Euroconstruct Trading 98 SRL a castigat licitatia pentru ca ar fi depus cea mai avantajoasa oferta din punct de vedere financiar. Potrivit anuntului de licitatie, contractul urma sa fie atribuit firmei care prezinta "oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere tehnico-economic".

Firmele participante trebuiau sa aiba experienta unei lucrari similare, dobandita in ultimii 5 ani.

FIRMA ACTIVA

Firma Euroconstruct Trading a executat mai multe lucrari pentru Primaria Capitalei. Anul acesta, la programul de intretinere si reparatii curente (plombe si covorase), firma Euroconstruct a castigat un contract pentru 10 lucrari din Sectorul 4.

Astfel, societatea a executat lucrari pe Soseaua Berceni, Strada Dimitrie Cantemir, Soseaua Oltenitei, Strada Nitu Vasile, Drumul Gazarului, Strada Bibescu Voda, Calea Vacaresti, Bulevardul Tineretului, Bulevardul Metalurgiei. Aceste lucrari au fost finalizate pana la data de 25 august.

In plus, anul trecut, Euroconstruct a avut lucrari de reabilitare a marilor pasaje bucurestene, Pasajul Baneasa si Pasajul Victoria, precum si mai multe strazi importante din centrul Capitalei.

Printre acestea se numara Strada Polona, Piata Walter Maracineanu, Strada Popa Tatu, Strada Jiului, Gheorghe Manu, Coralilor, Grigore Alexandrescu, Buzesti, Grigore Cobalcescu, Clabucet, Ion Campineanu, Episcopiei, Laminorului, Soseaua Nordului, Aleea Privighetorilor, Aerogarii, Calea Floreasca, Soseaua Iancu de Hunedoara si Kiseleff.

Dintre aceste lucrari, anul trecut, in decembrie, erau finalizate numai noua lucrari, restul fiind in curs de executie. De asemenea, anul trecut Euroconstruct a avut lucrari pe Calea Dorobanti, Bulevardul Unirii, Bulevardul Dimitrie Pompei, Bulevardul Ferdinand I, Octavian Goga si Nicolae Grigorescu. (Elena Stan)

RELATII. Patronii Euroconstruct Trading 98 SRL sunt bine vazuti in cercurile inalte. Ei au legaturi de afaceri cu Dorin Cocos, sotul Elenei Udrea, consiliera lui Traian Basescu. Totodata, Dan Besciu si Sorin Vulpescu detin Restaurantul Golden Blitz (foto), localul preferat al presedintelui. Acesta a devenit un restaurant renumit in ultima vreme.

Se pare ca la Golden Blitz a fost luata decizia recentei remanieri guvernamentale. Ei mai controleaza si o parte din firma de taximetre Fly Taxi.