Beslanul isi plinge mortii. Patru batai de clopot au rasunat azi-dimineata la 9 si 15 minute, ora locala, 8 si 15, ora Romaniei, in memoria celor 330 de victime.

Inca din zorii zilei, sute de oameni s-au adunat la ruinele scolii numarul 1 din Beslan, pentru a depune flori si a se ruga pentru sufletele celor ucisi in luarea de ostatici de acum un an. Ceremoniile s-au desfasurat pe fundalul reqviemului lui Mozart.

Pentru a marca un an de la tragedie, autoritatile au dezvelit doua placi omagiale din marmura neagra care incadreaza intrarea la ceea ce au numit simbolic ''zidul plingerii''. La ceremonii au participat si presedintele din Osetia de Nord, Taďmuraz Mamsurov si reprezentantul Kremlinului, Dmitri Kozak.

In intreg orasul s-au luat masuri speciale de securitate. Politistii au inchis circulatia pe toate strazile din preajma scolii, unde nu s-a putut ajunge decit pe jos. Doliul oficial de la Beslan va dura trei zile.

Rudele victimelor sunt nemultumite de felul in care decurge ancheta si i-au cerut presedintelui rus Vladimir Putin sa faca lumina in acest caz.

Tot azi, cand Beslanul isi plange mortii, agentia Associated Press a difuzat o inregistrare cu liderul cecen Samil Basaiev. Caseta, a carei autenticitate nu a putut fi deocamdata stabilita, contine imagini inedite cu seful separatistilor, inregistrate inainte de luarea de ostatici din 1 septembrie 2004.

In afara lui Basaiev, in inregistrare mai apar si alti luptatori rebeli, intr-o tabara militara situata intr-o padure.