In Romania, puterea a constituit timp de 45 de ani apanajul unor regimuri politice personale. Dupa 1998, scarile false de valori, care, printre altele, ii asezasera si pe acei oameni in varful piramidei, s-au distrus. Odata cu ele, au disparut si alte ierarhii, de asta-data traditionale, mai normale.

De la sensul neclar al puterii in Romania si dorinta de a restabili ierarhii porneste si primul dintre topurile EVZ, „Cei mai puternici 10 romani”. Nu este un clasament ca altele care s-au mai facut fiindca in el se amesteca politicienii, magnatii, clericii, liderii de opinie si personaje controversate.

Nu este un clasament ca altele pentru ca isi asuma subiectivitatea, incercand sa puna intr-o anume ordine lucruri greu de masurat. Top „Cei mai puternici 10 romani” indrazneste sa compare averea unui miliardar celebru cu influenta unui personaj controversat.

Incearca sa realizeze o echivalenta intre actele de decizie ale unui politician situat in varful piramidei statale si influenta unui om de afaceri care dispune de resurse materiale considerabile. Cauta ordinea acolo unde aparenta e dezordinea. Si, in plus, surprinde schimbarile de influenta si putere produse in societatea romaneasca la zece luni de la alegerile generale si prezidentiale.

Criteriile notate au fost, in cazurile date, patru: avere, influenta, acces la decizie si notorietate. O echipa de jurnalisti EVZ a triat, pe baza unor liste cu sute de personaje din structuri statale, nestatale, mass-media, mediul de afaceri, un grup cu cei mai puternici 25 de oameni ai momentului.

Notorietatea a fost dedusa din monitorizari atente, realizate de Monitoring Media, in functie de numarul de aparitii si referiri din stirile TV. Definitia luata in calcul a puterii a fost una laxa, pentru ca in ea sa poata incapea toti cei care ne modifica decisiv existenta chiar atunci cand n-o stim.

Investigatiile au inclus mii de stiri TV si de presa scrisa, documentari in arhive media care se intind pe mai multi ani, amintiri din copilarie ale unor prieteni apropiati, amanunte inedite din biografie. Si, nu in ultimul rand, consideratii despre propria putere.

Intre 5 si 15 septembrie puteti afla, rand pe rand, de la locul zece la primul loc, cine sunt cei care se conformeaza cumulului de criterii de mai sus, denumit generic putere.

Mai jos prezentam cei mai puternici romani, locurile 25-11. Au fost asezati aleatoriu si nu ierarhizati, pentru ca „Evenimentul zilei” a decis sa prezinte doar un Top de zece personalitati.

Strategul democrat - Vasile Blaga

Un inginer cu viziune

Vasile Blaga (49 de ani), ministrul administratiei si internelor, a fost strategul care l-a dus pe Traian Basescu de la primarie la presedintie. Ardeleanul este un politician de cariera, fiind membru fondator al Partidului Democrat. Si-a inceput cariera politica in 1990, ca deputat FSN de Bihor, iar in 1991 a ajuns prefect al judetului.

Actualul ministru de interne si-a inceput in forta mandatul, facand o serie de schimbari la varful politiei din Bucuresti si din tara. In timpul inundatiilor care au devastat Romania in aceasta vara s-a ocupat de coordonarea operatiunilor de salvare din zonele sinistrate.

Este un politician autoritar, de formatie inginer. In urma cu trei saptamani a fost acuzat ca a creat haos la vama din cauza ca a aplicat prevederile unei ordonante prin care pasapoartele cetatenilor romani care se intorceau in tara si aveau vizele de sedere in strainatate expirate erau ridicate.

Masura confiscarii documentelor a starnit un val de proteste in randul celor care lucreaza in strainatate, iar dupa cateva zile, ministrul a revenit asupra deciziei.

Argumentele puterii: Conduce unul dintre cele mai importante ministere. > Este un apropiat al presedintelui. > Detine pozitia de senator. > Are experienta executiva. > A coordonat o campanie electorala castigatoare.

Ultimul Imparat - Regele Mihai

Martorul bunastarii

Regele Mihai (83 de ani) este ultimul supravietuitor al Romaniei interbelice, un spatiu al bunastarii si fericirii.

Mult timp a fost acuzat ca, atunci cand a fost dat afara din tara, a plecat cu averea Romaniei in spate. Dupa 1989 s-a reintors, in aplauzele unui milion de romani iesiti pe strazile Bucurestiului sa-l salute.

Regele Mihai a incercat sa recupereze o parte din bunurile familiei.

Incet, dar sigur a reusit acest lucru. Cel mai important moment a fost acela in care Ion Iliescu l-a primit la Cotroceni, in incercarea de a-si schimba imaginea de nostalgic al regimului comunist.

Ulterior, regelui i s-a retrocedat palatul de la Savarsin, are drept de folosinta pe viata a Palatului Elisabeta din Bucuresti, iar in schimbul celorlalte proprietati confiscate va primi 30 de milioane de euro in transe de cate zece milioane pe an, in plus, ca fost monarh are dreptul sa reprezinte Romania in strainatate.

A sustinut cauza Romaniei de aderare la NATO si Uniunea Europeana pe langa monarhiile importante ale Europei.

Argumentele puterii: Are o imagine foarte buna in strainatate. > Este inca simpatizat de foarte multi romani. > Are acces si este sustinut de familiile regale ale Europei.

Spionul lui Iliescu - Gheorghe Fulga

Cavalerul mesei rotunde

Gheorghe Fulga (54 de ani) conduce Serviciul de Informatii Externe al Romaniei din februarie 2001. A fost numit in aceasta pozitie de Ion Iliescu, imediat dupa revenirea acestuia la Cotroceni. Fulga i-a luat locul lui Catalin Harnagea. Fostul politician, deputat din 2000 pana in 2001, a rezistat transferului de putere de la varf.

Desi la inceput de mandat prezidential Traian Basescu a vorbit despre schimbari in sistemul serviciilor secrete, seful SIE a ramas pe pozitii. Gheorghe Fulga, multa vreme omul de incredere al lui Ion Iliescu, a fost decorat de presedintele marinar cu „Steaua Romaniei” in grad de ofiter.

Gheorghe Fulga, absolvent al Facultatii de Filosofie din Bucuresti in anul 1975, a avut de lucru in acest an in criza jurnalistilor rapiti in Irak. Serviciul de informatii pe care-l conduce a jucat un rol in acest tensionat episod. Inainte de 1989, Gheorghe Fulga a lucrat ca sociolog la Tractorul Brasov, apoi a trecut la catedra de stiinte socio-umane a Universitatii Transilvania.

A fost suspectat ca a lucrat pentru omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu, fiind unul dintre actionarii Bancii de Scont.

Argumentele puterii: Conduce spionii romani. > A trecut cu bine de criza ostaticilor. > S-a facut util la Cotroceni. > Informatiile pe care le detine sunt nepretuite pentru mediul economic si cel politic.

Descurcaretul - Ilie Botos

Lupta pentru Parchet

Ilie Botos, procurorul general al Romaniei, a fost numit in aceasta functie prin decret prezidential pe 30 august 2003. A fost un personaj-cheie al guvernarii PSD, care si-a pastrat pozitia si dupa alegerile de anul trecut. S-a aflat in razboi deschis cu ministrul justitiei, Monica Macovei, asupra lui planand amenintarea schimbarii din functie.

Cu o tunsoare militareasca si cu o figura de baiat de la tara, ambitios, hotarat si ascultator, Botos nu a reusit sa convinga opinia publica de faptul ca institutia pe care o conduce este independenta din punct de vedere politic.

A fost acuzat de mai multe ori ca procurorii din subordinea sa nu respecta regulile de procedura, ca sunt mari carente in intocmirea dosarelor de urmarire si cercetare si ca multe persoane retinute au scapat la prima intalnire cu judecatorii din cauza „viciilor de procedura”.

Absolvent de drept in 1990 si fost procuror adjunct al PNA, Botos este unul dintre puternicii zilei prin prisma functiei pe care o detine.

Argumentele puterii: Este seful procurorilor din Romania. > Are in administrare informatii despre toti cei care incalca legea si are la dispozitie instrumentele prin care acestia pot ajunge dupa gratii. > Este convingator, impune respect si face parte din categoria supravietuitorilor.

Tehnocratul - Theodor Stolojan

Retragerea oportuna

Theodor Stolojan (60 de ani) reprezinta una dintre cele mai importante figuri liberale ale momentului. Are notorietate inca din 1991, cand a acceptat sa fie prim-ministru intr-o situatie de criza. Atunci a fost criticat ca a „nationalizat valuta” de pe piata romaneasca. Nu a fost eroul niciunui scandal politic major, conservandu-si imaginea de politician pragmatic.

A candidat pentru presedintia Romaniei in anul 2000, alaturi de Mugur Isarescu, Vadim Tudor si Ion Iliescu. Este perceput ca un politician integru, care nu se lasa antrenat in jocuri de culise. Cu toate acestea, renuntarea la candidatura la presedintie din motive de sanatate, in favorea lui Traian Basescu, a ridicat multe semne de intrebare.

Gestul sau a fost interpretat de opinia publica drept parte dintr-un scenariu premeditat.

Nimeni nu a adus probe care sa demonstreze aranjamentul, asa ca Stolojan s-a retras atunci pentru o vreme din viata activa a politicii romanesti, oferindu-i lui Traian Basescu oportunitatea de a ajunge la Cotroceni.

Argumentele puterii: Politician pragmatic si influent. Are de partea sa o parte din fruntasii PNL.

Ca fost presedinte al liberalilor este fondatorul Aliantei D.A. si se bucura de sprijinul neconditionat al lui Traian Basescu.

Nasul - Nicu Gheara

Un „om de onoare”

Nicu Gheara (40 de ani) este simbolul lumii interlope din Romania. A fost fotbalist la Rapid si a jucat trei meciuri in divizia A. In anii Ô80 era celebru refrenul galeriei din Giulesti, pe vremea cand echipa era in divizia B, un refren autoironic de altfel: „Goanta, Tara si cu Gheara, cel mai bun atac din tara”.

Mic de statura, chel, cu o figura de buldog, fostul fotbalist a reusit in 15 ani sa fie unul dintre cele mai inspaimantatoare personaje ale Romaniei. Numele lui este asociat cu celebrul complex Europa, unde comerciantii chinezi vand marfa ieftina. Asocierea dintre Gheara si chinezii din Romania a fost foarte profitabila pentru fostul fotbalist.

Numele lui a fost legat si de traficul cu droguri, iar in scandalul „Mutu drogat” s-a vorbit de relatia speciala dintre cei doi si de vacantele petrecute de Mutu pe proprietatea lui Gheara din Ibiza.

Gheara si-a construit imaginea publica organizand o serie de evenimente mondene, cum ar fi Summer Fashion Festival sau Gala fotbalului romanesc. A sponsorizat celebritati de la Hollywood care au venit in Romania si s-au pozat cu „Nicu”.

Argumentele puterii: Controleaza o buna parte din lumea interlopa din Romania. > Dispune de o multime de bani gheata proveniti din economia subterana. > Are ascendentul de a nu fi fost arestat niciodata.

Regele marmurei - Adriean Videanu

Primar anost

Adriean Videanu (43 de ani), cunoscut de-a lungul timpului drept „rege al marmurei” si apoi ca primar general al Capitalei, este in fapt un personaj neutru, celebru mai degraba pentru functiile publice din CV decat pentru iesirile sale la rampa.

Nici cei care au incercat sa-l faca remarcat ca hot de marmura nu au facut o treaba mai buna, Videau reusind sa ramana in lumina blanda a afaceristului cuminte. Marea afacere cu marmura a inceput-o in 1994, la sugestia sotiei sale Miorita si in urma unui imprumut la Banca Bucuresti, actuala Alpha Bank . In 1998 a cumparat societatea Marmosim impreuna cu doi prieteni.

Acum, societatea are peste o mie de angajati, o filiala in Japonia si o cifra de afaceri de peste 18 milioane de dolari pe an.

Desi nu se considera un mare bogatas, Videanu cheltuieste 32.600 de dolari pe an cu educatia copiilor, amandoi elevi la Scoala Internationala Americana din Bucuresti. Ca edil nu s-a prea remarcat, vara aceasta Bucurestiul fiind un oras sub stapanirea tantarilor, invazie pentru care nu a avut nici o solutie.

Argumentele puterii: Este primarul general al Bucurestiului, pozitie care-i confera acces la resursele celui mai bogat oras din Romania. > Este un membru important al Partidului Democrat, un apropiat al presedintelui, iar averea si pozitia ii ofera posibilitatea de a-si cultiva relatiile.

Incoruptibila - Monica Macovei

Stalpul societatii civile

Monica Macovei (46 de ani) este cea mai puternica femeie din Romania si singura care apare in topul realizat de „Evenimentul zilei”. Fostul presedinte al organizatiei pentru apararea drepturilor omului APADOR-CH a reusit sa declanseze reforma sistemului juridic prin impunerea in parlament a pachetului de legi privind reforma justitiei.

Monica Macovei, un avocat cu vederi liberale si stalp al societatii civile din Romania, dupa un razboi dur cu fostul sef al anticoruptiei, Ioan Amarie, a reusit sa-l schimbe din fruntea PNA si sa-l numeasca pe Daniel Morar, un tanar procuror de la Cluj, decis sa solutioneze cazurile ingropate de institutie pe vremea guvernarii PSD.

Monica Macovei este unul dintre cei mai respectati ministri ai cabinetului Tariceanu, foarte iubita de publicul care regaseste in femeia cu voce blanda un cavaler al dreptatii.

Ministrul justitiei a reusit pana acum sa se tina departe de luptele din interiorul coalitiei de guvernare, urmarind cu consecventa propria agenda politica, aceea de a reforma sistemul juridic.

Argumentele puterii: A reusit sa se impuna in fata conservatorilor din sistemul juridic. > E consecventa, hotarata si abila in lupta politica.

Foloseste cu succes parghiile pe care i le confera pozitia de ministru pentru a-si impune agenda reformatoare.

Baietii cu bauturile - Fratii Micula

Afaceri riscante

Va mai aduceti aminte de bitterul suedez? La inceputul anilor Ô90, sticla cu bautura miraculoasa se gasea in orice casa, asezata la loc de cinste pe frigider. Mamele noastre faceau tratamente cu magica potiune, care vindeca toate bolile. Aceasta era comercializata de fratii Micula, intorsi din Suedia dupa Revolutie, in orasul de bastina, Oradea.

Bitterul a fost lovitura care a creat cea mai mare companie autohtona de FMCG (fast moving consummer goods - produse de consum cu vanzare rapida). Ioan si Viorel Micula, membri ai PNL, sunt posesorii unei averi uriase, in jurul a 700 de milioane de dolari, conform topului „Capital”, bani facuti, in principal, din bauturile concernului European Drinks.

Fratii au reusit sa acapareze o felie mai mare decat Coca-Cola din piata racoritoarelor, folosind un sistem „adaptat” - produse mai ieftine, salarii mai mici si amanarea platii taxelor catre stat.

Ultima mare afacere a lui Ioan si Viorel Micula a fost crearea Centrului National Media, un trust de televiziune format din doua statii TV si o retea de radiouri. Reteta de succes a celor doi milionari nu a mers in acest domeniu, audienta programelor TV gravitand in jurul a zero procente.

Argumentele puterii: Ioan si Viorel Micula dispun de cea mai mare retea de distributie de bunuri din tara. > Au o avere importanta. > Afacerea lor a prosperat sub toate regimurile politice.

Cuceritorul - Peter Imre

Omul de lume

Se spune ca in spatele fiecarui om puternic se afla o femeie puternica. La Peter Imre femeia cu pricina a fost in fata. Corina Danila, prezentatoare si actrita a postului Acasa TV, l-a luat de mana si l-a tras sub lumina reflectoarelor.

Acum, aproape ca nu exista gospodina care sa nu fi auzit de relatia dintre cei doi, chiar daca ea a luat de mult timp sfarsit.

Notorietatea sa este insa mai mare de atat. Director la Philip Morris Romania, una dintre cele mai importante companii producatoare de tigari, Peter Imre are legaturi si relatii de prietenie cu multi dintre oamenii politici importanti ai Romaniei. Foarte cunoscuta este cea cu a premierului Tariceanu.

„Nu am intervenit niciodata la primul-ministru. Daca as fi avut nevoie de o favoare, ceea ce nu am avut, atunci nu la dansul as fi intervenit”, a declarat el ca raspuns la zvonurile in care era acuzat ca s-ar fi bucurat de favoruri si tratamente preferentiale din partea premierului.

Argumentele puterii: Are multa influenta, fiind reprezentantul uneia dintre cele mai mari companii din lume. > Cunoaste multi oameni importanti.

Are notorietate si poate deschide cele mai ferecate usi ale cabinetelor unde se iau decizii majore.

Fratele cel Mare - George Paunescu

Milionarul de stanga

George Constantin Paunescu are 67 de ani si o avere estimata la cateva sute de milioane de dolari.

Daca vrem sa aflam mai multe despre momentul in care a inceput sa se foloseasca de acest talent, trebuie sa ne intoarcem ani buni in perioada comunista, in anii ‘70 mai exact, cand lucra la Biroul Comercial al Romaniei la Milano sau ca director in Ministerul Comertului Exterior.

Cariera mai mult decat fulminanta pe care a avut-o in perioada antedecembrista i-a determinat pe multi sa creada ca George Paunescu a fost ofiter al Securitatii. Gaura de 200 de milioane de dolari pe care se presupune ca a dat-o la Bancorex i-a determinat pe si mai multi sa creada ca este un infractor periculos, care trebuie inchis cat mai repede.

In 1996, cand a venit la putere Conventia, GCP s-a refugiat in Statele Unite de frica sa nu fie arestat in afacerea Bancorex si Bankcoop.

Paunescu are cultul familiei si nu pierde niciodata ocazia sa-si arate loialitatea fata de rudele sale.

Argumentele puterii: Din averea lui imobiliara fac parte trei sute de mii de metri patrati din suprafata Bucurestiului. > Este sponsor PSD. Cunoaste trecutul multor oameni influenti din Romania.

Energia PSD - Dan Ioan Popescu

Bogatia ascunsa

Inainte sa fie unul dintre membrii de marca ai conducerii PSD, Dan Ioan Popescu (57 de ani) a fost inginer chimist. In 1995 a fost numit ministru al economiei si al comertului, devenind astfel unul dintre cei mai importanti oameni din stat. Ulterior a fost ales presedinte al PSD Bucuresti, functie pe care o mai are si in ziua de astazi.

Sustinator al candidaturii lui Vanghelie la alegerile pentru Primaria Bucurestiului, Dan Ioan Popescu a promis ca-si da demisia daca favoritul sau nu va castiga.

Nu a mirat pe nimeni ca, odata cu infrangerea, nu au venit decat cateva retractari iritate.

La fel cum nu a mirat pe nimeni ca averea acumulata de ilustrul PSD-ist in perioada in care a ocupat functii publice este disproportionat de mare fata de veniturile pe care le-a avut. Chemat impreuna cu sotia sa dea socoteala in fata procurorului general Ilie Botos, Dan Ioan Popescu a avut un raspuns hotarat: „Dosarul meu este clar unul politic”.

Argumentele puterii: Este unul dintre jucatorii importanti ai grupului de decizie din PSD. > Reuseste sa-si impuna deciziile in fata partidului.

Omul din umbra - Radu Timofte

Strict secret

In sertarele lui Radu Alexandru Timofte (56 de ani) se afla multe dintre informatiile cu ajutorul carora sefii institutiilor statului isi elaboreaza deciziile. Radu Timofte este numit director al Serviciului Roman de Informatii in data de 12 februarie 2001 de catre Ion Iliescu. Face politica din 1990 si, inainte de a trece la SRI, era unul dintre politicienii de frunte ai PDSR.

S-a nascut in comuna Horia din judetul Neamt si a absolvit Academia Militara.

Dupa alegeri, Traian Basescu a decis sa-l pastreze sef al SRI. Recunoscator, Radu Timofte il avertizeaza public pe presedinte ca ar putea fi tinta unor atacuri din partea unor grupari mafiote, motivul fiind campania virulenta impotriva marilor corupti anuntata de acesta in timpul campaniei electorale.

Institutia pe care o conduce a jucat un rol in criza ostaticilor din aceasta primavara. Radu Timofte este un politician versat, care va face tot posibilul pentru a evita sa fie inlaturat din influenta pozitie pe care o ocupa.

Argumentele puterii: Detine controlul asupra celui mai important serviciu de informatii din Romania. > Are experienta politica si face parte din CSAT. > Este abil, inteligent si cunoaste punctele slabe ale multor personalitati din Romania.

Politicianul sarac - Ion Iliescu

Singur impotriva istoriei

Ion Iliescu (75 de ani) este compromisul pe care comunismul l-a facut cu regimul democratic. Inainte de 1989 a fost ministru pentru problemele tineretului, presedinte al Consiliilor Judetene Timisoara si Iasi, director la Editura Tehnica.

Au urmat apoi Revolutia, trei mandate de presedinte al Romaniei pe care le-a condimentat, printre altele, cu chemarea minerilor la Bucuresti in iunie 1990 si cu gratierea lui Miron Cozma si apoi caderea in dizgratie.

Dupa terminarea celui de-al treilea mandat a suferit o crunta dezamagire cand nu a mai fost ales presedinte al Partidului Social Democrat. Nucleul dur al partidului a hotarat ca e nevoie de o schimbare de imagine si l-a preferat pe mai tanarul si mai putin prafuitul Mircea Geoana.

In momentul de fata nu mai ocupa nici o functie in PSD si multi sunt de parere ca rolul sau pe scena politica va fi unul din ce in ce mai neinsemnat. Este de profesie inginer hidrolog, iar averea pe care a acumulat-o nu a atras atentia ca fiind disproportionata fata de functiile pe care le-a avut. A ramas fidel expresiei care l-a consacrat in politica: „Sarac, dar cinstit”.

Argumentele puterii: Ion Iliescu are inca un capital electoral important. > Multi dintre votantii PSD nu concep partidul fara fostul presedinte.

Controleaza un grup de personalitati de stanga.

Are capacitatea de a coagula o miscare politica.

Bratul tare - Miron Mitrea

Vanatorul milostiv

Miron Tudor Mitrea (49 de ani) este unul dintre apropiatii lui Adrian Nastase. Spune despre sine ca are in sange talentul de a fi conducator, de a fi de partea celor puternici. Este cel care l-a impus pe Radu Mazare ca principal candidat PSD la functia de primar al Constantei.

Ca ministru, a fost acuzat ca a deturnat mai multe milioane de dolari de la patru societati aflate in subordinea Ministerului Transporturilor catre televiziunea MTC din Constanta.

De asemenea, este cunoscuta relatia apropiata pe care a avut-o cu Cristian Burci, fostul director al televiziunii Prima TV.

Acum este in centrul atentiei datorita declaratiilor pe care le-a facut presei si in care a spus ca o parte din continutul stenogramelor este adevarata. In timpul liber ii place sa vaneze.

Cu toate acestea, se considera un om milos. „Nu as putea sa omor un pui sau un iepure care nu fuge si sta in bataia armei”, a declarat intr-un interviu.

Argumentele puterii: Este un politician bogat. > Strategul care l-a inlaturat pe Iliescu.

Controleaza o parte a PSD. > Are influenta in miscarea sindicala.