Ciclonul Katrina s-a dovedit a fi pana la urma una dintre cele mai mari catastrofe naturale din istoria Statelor Unite, care a lasat in urma mii de morti si orase intregi distruse. Uraganul s-a domolit, iar apele au inceput sa se retraga, scotand la iveala adevarata dimensiune a tragediei. Cum s-a intamplat in Mississipi, unde orasul Waveland a fost practic sters de pe fata pamantului.

Acolo, toate casele si magazinele au fost tarate de ape pe o distanta de un kilometru, iar trotuarele si soselele au disparut. Presedintele George Bush, care si-a scurtat vacanta din Texas pentru a superviza personal operatiunile de salvare, considera ca refacerea statelor afectate va dura ani de zile.

Eforturile autoritatilor se concentreaza in prezent pe salvarea oamenilor izolati de ape, pe asigurarea aprovizionarii cu alimente, apa si medicamente si gasirea unor adaposturi pentru sinistrati. Abia apoi va urma refacerea, repararea retelelor electrice si de comunicatie.

Nota de plata, evaluata la cel putin 26 miliarde de dolari, e agravata de faptul ca intreaga coasta a Golfului Mexic, importanta pentru comertul exterior al Statelor Unite, cu cele mai mari porturi, a fost afectata de uragan. Presedintele Bush vorbea despre zeci de mii de locuinte, dar si afaceri distruse iremediabil.

Din aceeasi cauza, guvernul american a fost obligat sa scoata cantitati de petrol din rezervele strategice. De ieri, autoritatile au declarat starea de urgenta pe toata coasta Golfului Mexic.

Orasul scufundat in care s-a instalat anarhia

Imaginea pe care o oferea ieri New Orleans-ul dadea fiori: un oras pe trei sferturi scufundat, cu cadavre plutind pe strazile inundate si bantuit de bande de jefuitori inarmati, care pradau tot ce a mai scapat de furia apelor. In ciuda trimiterii pe teren a Garzii nationale, in New Orleans pare sa se fi instalat anarhia. Operatiunea de evacuare, si asa dificila, a celor 23.

000 de oameni refugiati in Superdom, a fost ieri intrerupta din cauza focurilor de arma trase asupra elicopterelor militare trimise in ajutor. In pofida exodului masiv, se estimeaza ca circa 80.000 de oameni se afla inca blocati in oras, asteptand sa fie salvati.

Supravietuitorii dezastrului duc lipsa de alimente si apa potabila, in plus instalandu-se si pericolul declansarii unor epidemii din cauza cadavrelor. Numarul acestora ar putea fi de ordinul miilor.