Prima zi a scolii de vara a tinerilor tesedisti s-a incheiat, apoteotic, cu o petrecere pusa de Victor Ponta si compania sub semnul radicalismului de stanga, cu tricouri rosii de pe care figura revolutionarului argentinian Ernesto Che Guevara privea increzatoare in viitorul comunist al umanitatii.

Desfasurata intr-un club minuscul de langa parcul Cismigiu, botezata de organizatori „reuniune tovaraseasca”, chermeza-kitsch de miercuri seara a aratat un tineret social-democrat blazat, lipsit de chef, prins intre aparitia burgheza a marilor lideri ai partidului si piesele revolutionare latine remixate care bubuiau, din

boxe, chemand la ridicarea proletariatului. Pe un perete, se proiectau imagini alb-negru: Fidel Castro, El Che si mana de luptatori barbosi care au rasturnat Cuba trudeau din greu la mitraliere, iar, prin Piata Rosie, defilau, pe sub nasul lui Nikita Sergheevici Hrusciov, rachete balistice intercontinentale.

Cativa juni trandafirii priveau cu ochi senini si goi peretele partial obturat de silueta Dacianei Sarbu.

Adrian Nastase si-a facut intrarea pe ritmul Bella Ciao, cantecul partizanilor italieni din vremea lui Mussolini, insusit de stanga radicala si de galeriile echipelor de fotbal de aiurea.

Presedintele executiv s-a protapit in mijlocul clubului, a schitat cateva batai din palme si tropaituri timide din picior (departe insa de forma manifestata, in carciuma din Mamaia, de seful statului).

Tras la camasa neagra, Nastase a suportat cu stoicism caldura sufocanta si luminile camerelor de luat vederi, a schimbat cateva vorbe cu personajele mai importante din TSD, dupa care a plecat, nu inainte de a se poza, afara, cu niscai tineri admiratori.

Presedintele plin, Mircea Geoana, si-a aranjat sosirea un sfert de ceas mai tarziu, la cinci minute dupa un cuplu de sectoristi despre care asistenta a opinat ca au venit la ordinul lui Basescu.

Ceva mai vioi decat Nastase la inceput, seful partidului a esuat departe de atmosfera flescait -revolutionara, pe terasa, la o sueta cu presa si cu nou-aparutul Viorel Hrebenciuc, pe care radicalismul il lasa, cu siguranta, rece.

Geoana a plecat pe la unu noaptea, iar marele maestru al combinatiilor i-a bagat pe tineri intr-un „workshop” la liber, cu tigari, cafea si bere.

Seniorii ofteaza dupa vremurile de altadata

„Love me tender, love me sweet, never let me go”. Purtatorul de cuvant al PSD Bucuresti, Octavian Petrovici, canta uitandu-se languros catre trioul Iliescu-Nastase-DIP, invitatii de onoare la lansarea Clubului multimedia al tinerilor pesedisti din Capitala.

Piesa de rezistenta a clubului – denumire pompoasa pentru cateva salite cu aer vechi – e instalatia de karaoke, la care exerseaza Petrovici, langa o orga electronica. Pe hol, accesul e blocat de o masa de ping-pong, la care doi tineri simuleaza un meci.

Plimbati prin cele trei incaperi care compun clubul, cu Dan Ioan Popescu pe post de ghid, Iliescu si Nastase zabovesc in camera computerelor. Prilej pentru ambii lideri pesedisti sa evoce importanta lecturii si sa ofteze de suparare ca tineretul din ziua de azi nu mai pune mana pe-o carte.

„Baiatul meu cel mic sta cateva ore la calculator. Cei mici nu mai au satisfactia unei lecturi de descrieri, de 20 de pagini, Sadoveanu... Nu spun Mihai Eminescu, ca sa nu ating alt subiect”, glumeste cu subinteles Nastase. Iliescu e de acord.

Se lanseaza intr-o disertatie despre scrijelitul pe peretii pesterilor, comunicarea verbala si Victoria Beckham, care n-a citit o carte in viata ei. „Pe urma a revenit, a zis ca a inceput mai multe carti, dar n-a terminat niciuna”, adauga, informat, fostul presedinte.

Povesteste apoi de varsta adolescentei, cand, la 16 ani, dansa la Casa Tineretului. „Eram dansator bun pe vremea aia”, suspina nostalgic Iliescu. Sfertul de ora alocat prezentarii ultimei gaselnite pesediste a expirat.

Cei trei coboara la conferinta de presa, trecand pe langa o masa cu pliante despre SIDA si manuale cu instructiuni de folosire a prezervativului.

(Liliana Ruse, Alin Bogdan)