"Toate posturile de conducere care nu au fost negociate si apartin institiilor statului se vor imparti in mod egal intre PNL si PD. Postul de sef al pietei revine PNL, iar salariatii pietei revin in mod egal celor doua partide", scrie negru pe alb intr-un protocol incheiat in iunie 2004 intre democratii si liberalii din Zimnicea.

Documentul arata ca, la sase luni inainte de a ajunge la putere, PNL si PD exersau deja intens modul in care isi vor imparti fiecare post din admnistratie, mergand pana la politizarea angajatilor pietei.

Protocolul pus ieri la dispozitia presei de presedintele Consiliului Judetean Teleorman, Liviu Dragnea (PSD), arata ca repartizarea posturilor din Primaria Zimnicea a inceput inainte de finalizarea alegerilor locale din iunie 2004.

PNL si PD au incheiat, atunci, un protocol de sustinere a unui candidat comun la primaria acestui oras prin care, inainte de a castiga alegerile, si-au impartit tot ce se putea. De exemplu, directorii spitalului si policlinicii urmau sa fie de la PD, iar liberalii insfacau conducerea URBANA RA.

Dar protocolul intre cele doua partide mergea si mai departe: in consiliul de administratie al acestei regii locale urmau sa fie numiti trei liberali si doi pedisti, iar in comisia de cenzori cele doua partide urmau sa fie reprezentate la paritate.

Dar discutiile au mers si mai departe: absolut toate angajarile in primarie si in cadrul societatilor subordonate acestei institutii urmau sa fie facute pe criterii politice, respectandu-se un raport de 1:1 intre PNL si PD.

Spre finalul acestui document halucinant, presedintele PD Zimnicea, Florin Neagu, si cel al PNL, Paul Albu, conveneau ca fiecare partid are sarcina sa-i schimbe pe cei incompetenti din posturile de conducere. Succesorul era insa numit tot de partid, dar "pe criteriul competentei".

Finalul protocolului "privind sustinerea de catre PNL a candidatului PD la Primarie, Maria Chiotea, in turul al ll-lea al alegerilor locale Zimnicea" depaseste orice inchipuire. "Dumnezeu sa ne ocroteasca si sa ne ajute", scriu semnatarii, dupa ce si-au impartit pana si posturile de pietar.

Din pacate pentru ei, aceasta urare nu s-a indeplinit: Maria Chiotea a pierdut alegerile, iar primar a fost ales Petru Parvu, de la PSD.

Ursein si Teliceanu se bat pe tabara Luminita, din Eforie

Situatia de la Zimnicea, unde PD si PNL au vrut sa-si imparta pana si posturile de functionari ai pietei, se repeta, oarecum, la Constanta, unde liberalii si democratii se lupta la baioneta pentru Directia Judeteana de Tineret. Pentru conducerea acestei directii s-a organizat un concurs, castigat de Emilia Ursein, membra a PD. Pe locul doi s-a plasat un liberal, Claudiu Teliceanu.

Scandalul a izbucnit cand Teliceanu a contestat concursul, respectiv nota 4,30 obtinuta la oral, iar Ursein s-a trezit inlocuita de colegul ei de Alianta. Democrata Ursein a spus ca, legal, Teliceanu nu putea contesta proba orala si, de fapt, liberalii si-au impus omul la conducerea Directiei de Tineret dupa interventia premierului Tariceanu.

Ea a aratat ca adevarata miza o reprezinta taberele scolare de pe litoral, Luminita din Eforie Nord si Costinesti.

(Alexandru Macoveiciuc , Carmen CHIHAIA, Mircea MARIAN)