Vienna Capital Partners", fondul austriac de investitii despre care oficialii "Rafo" au sustinut ca a preluat rafinaria, a anuntat ieri ca nu a intentionat si nici nu intentioneaza sa cumpere compania din Onesti! In schimb, "Vienna Capital Partner" sustine ca vrea sa cumpere "Oltchim" Rimnicu Vilcea, desi societatea nu este scoasa la privatizare .

Oficialii "Rafo" sustin in continuare ca rafinaria a fost cumparata de fondul austriac! Peste toata aceasta brambureala, pozitiile institutiilor statului - ANAF si AVAS - se bat cap in cap.

De aproape o luna, rafinaria "Rafo" Onesti este vinduta insistent unui fond de investitii austriac - "Vienna Capital Partners".

Marin Anton, consilierul presedintelui BkP si cel care conduce rafinaria pe baza unui contract de management, a comunicat oficial acum doua saptamini ca fondul de investitii a cumparat pachetul de actiuni de la "Balkan Petroleum", actionarul majoritar al rafinariei inca din 22 iulie 2005.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a negat ca si-ar fi dat acordul pentru preluarea Rafo de catre un alt investitor, confirmind pentru ziarul "BURSA" doar ca o firma olandeza (Calder-A International BV) si-ar fi manifestat interesul pentru aceste actiuni.

Ieri, insa, surpriza! printr-un conumicat oficial "Vienna Capital Partner" infirma categoric ca ar fi interesata de "Rafo", anuntind in schimb ca este interesata de compania "Oltchim", care insa nu este scoasa inca la privatizare de catre Ministerul Economiei si Comertului.

Contactat telefonic, Marin Anton, reprezentantul "Rafo", ne-a declarat ca in comunicatul fondului de investitii s-a strecurat o greseala si ne-a asigurat ca "Rafo" a fost cumparata in iulie de catre firmele din grupul "Vienna Capital Partner", respectiv "Raglam Overseas" Ltd, "Expanet Trading Limited" si "Calder-A International".

Reprezentantul companiei "Raglam Overseas" este, potrivit lui Marin Anton, nimeni altul decit Uri Bider, cel care in primavara a depus o cerere din partea firmei "Alfa Oil" pentru preluarea creantelor statului fata de rafinarie, rezultate din neplata obligatiilor bugetare.

Despre "Alfa Oil" s-a spus ca ar avea actionari comuni cu compania "Balkan Petroleum", actionarul majoritar al "Rafo".

Rafinaria din Onesti are datorii restante la bugetul de stat de peste 9000 de miliarde de lei, astfel ca este inexplicabil cum Guvernul nu isi exprima un punct de vedere oficial cu privire la eventualul transfer de proprietate catre fondul de investitii austriac.

Singurul comunicat oficial a fost emis de ANAF acum doua saptamini, in care institutia statului care trebuie sa se ocupe de recuperarea creantelor uriase a facut o gafa de proportii, sustinind ca statul nu poate interveni in transferul de actiuni dintre doua companii private.

Numai ca "Rafo" nu este inca o societate privata suta la suta, caci investitorii mai au de indeplinit anumite obligatii asumate la privatizare, astfel ca oricine ar dori sa preia din nou rafinaria trebuie sa treaca pe la AVAS ca sa isi dea acordul... Adica statul este cel de care depinde transferul de proprietate de la "Rafo".

Si totusi, cine este proprietarul "Rafo", una dintre cele mai mare companii din Romania?!

Interes subit pentru "Oltchim"

Teresa Valcan, senior marketing executive "Salans", consultantul juridic exclusiv in Romania al "Vienna Capital Partners", ne-a declarat: "Din momentul in care Oltchim a fost scoasa la privatizare, Vienna Capital Partners si-a manifestat interesul sa cumpere pachetul majoritar detinut de Ministerul Economiei si Comertului.

A fost, de asemenea, inaintata o scrisoare de intentie in acest sens catre Minister". La vremea respectiva, autoritatile romane au aminat procesul de privatizare, fara sa anunte oficial pina acum intentia de a-l continua. "Oferta fondului ramine valabila in continuare pina cind combinatul va fi scos din nou la privatizare, sustine Teresa Valcan.

Domnia sa a tinut sa precizeze ca discutiile au fost purtate direct cu MEC.

Directorul general al "Oltchim", Constantin Roibu, ne-a declarat: "Nu stiu nimic referitor de acest fond si de intentia de achizitie a combinatului. Nu am auzit nimic pina in prezent".

"Oltchim" detine un capital social in valoare de 3.546,95 miliarde de lei, impartit intr-un numar de actiuni cu o valoare nominala de 1000 lei. Ultima majorare a capitalului social cu suma de 3.223,36 miliarde de lei, reprezentind conversia in actiuni a creantelor detinute de AVAB, a fost aprobata in Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor din data de 28 noiembrie 2003.

Hotarirea de majorare a capitalului social a fost atacata in instanta de catre actionarii minoritari, acestia nefiind de acord cu modul de repartizare a actiunilor rezultate din conversia creantelor AVAB in actiuni. Litigiul nu a fost inca solutionat.

In 2001, in cadrul unei licitatii publice, "Vienna Capital Partners" a achizitionat "Bordsodchem" din Ungaria, unul dintre cele mai mari combinate chimice din Europa Centrala si de Est.

Fondul a vindut anul trecut aproximativ 68% din actiunile "Bordsodchem" prin oferta publica, ce a rezultat intr-o marire de capital de peste 380 milioane de euro - cea mai mare vinzare a unui investitor privat in regiune.