Pentru recuperarea datoriilor, Primaria Urlati a inceput executarea silita a doua dintre societatile omului de afaceri apropiat lui Iliescu

Considerat un apropiat al fostului presedinte Ion Iliescu, omul de afaceri Ovidiu Tender a cumparat in Prahova, in timpul mandatului PSD, doua dintre cele mai importante societati ale judetului: Atlas GIP Ploiesti si Videlmar Urlati. Ambele au ajuns acum in pragul falimentului si au acumulat datorii uriase la bugetul de stat.

Afaceri cu statul, dator vandut la stat

In luna martie a anului 2000, Grupul Tender a achizitionat societatea Atlas Gip Ploiesti, fosta Intreprindere de Ca-rotaj si Perforare, liderul de atunci al pietei geofizicii de sonda. Miza era uriasa pentru ca societatea detinea practic harta bogatiilor subterane ale tarii.

Desi principalul client era SNP Petrom, de la care incasa sume considerabile pentru prospectiunile geologice, societatea a inregistrat inca din primul an de activitate restante la bugetul de stat.

Datoriile mari nu au impiedicat conducerea companiei sa deschida o reprezentanta in Kazahstan, Atlas GIP fiind partener de nadejde in contractul de exploatare a zacamintelor petrolifere obtinut de Petrom.

Sub protectia Fiscului

Chiar daca datoriile acumulate la bugetul de stat cresteau de la o luna la alta, prin aplicarea penalitatilor, Fiscul prahovean doar s-a facut ca incearca sa recupereze debitele. Timp de patru ani, societatea lui Tender a fost practic una protejata.

Surse din interiorul Directiei de Finante Prahova ne-au declarat ca masurile luate in cazul Atlas GIP au fost de la inceput ineficiente: erau blocate doar conturile bancare rar utilizate, s-a pus sechestru pe cateva masini ruginite si utilaje casate.

In schimb, Atlas Gip a beneficiat de numeroase inlesniri la plata datoriilor, chiar daca termenele prevazute in contract nu erau respectate aproape niciodata. Asa a ajuns Atlas GIP sa figureze la sfarsitul anului trecut in topul marilor datornici cu o restanta la bugetul de stat de 870,8 miliarde lei vechi. Acum, compania se afla in pragul falimentului.

Cel putin asa reiese din comunicatul de presa remis de ANAF: „Societatea Comerciala ATLAS GIP SA Ploiesti se afla in procedura de reorganizare si faliment si din acest considerent datoriile la bugetul de stat nu sunt publicate pe site-ul ministerului”. Desi am incercat sa aflam care este situatia financiara a companiei in prezent, directorul Atlas GIP, Flaviu Pop, a refuzat orice dialog.

Vin cu „buchet” de datorie

O alta societate prahoveana cumparata de Tender in 2003 si care a ajuns in pragul falimentului este Videlmar Urlati. Considerat acum cativa ani cel mai mare producator de vin din Prahova, Videlmar si-a restrans activitatea, invers proportional cu cresterea datoriilor.

Sechestru pe active

Daca la bugetul de stat figureaza cu o restanta de 7,6 miliarde lei, la bugetul local mai are de platit alte patru miliarde. „Noi am inceput procedura de executare silita pentru recuperarea taxelor si impozitelor locale datorate. Am pus sechestru pe mai multe active, pe care le vom scoate la licitatie.

Dupa privatizare, societatea nu a mers deloc bine”, a declarat Marian Machitescu, primarul orasului Urlati. Pentru ca zeci de hectare de vita de vie apartinand Videlmar au fost abandonate, hotii au furat tot ce putea fi valorificat la fier vechi, iar butucii de vita nobila au ajuns lemne de foc pentru localnicii saraci.