OTP Bank, cea mai mare banca maghiara si unul dintre competitorii pentru CEC, poarta discutii cu grupul Agrokor pentru a cumpara participatia de 57% din actiunile Kredit Banka din Croatia, conform unei stiri difuzate de ziarul croat Veverny List, preluat de Portofoliu.hu.

Kredit Banka, cu sediul in Zagreb, are o cota de piata de doar 0,37% si a inregistrat un profit net de 760.000 Euro in ianuarie – februarie 2005.

Pe linga Kredit Banka, OTP mai este interesata si de alta banca croata – Splitska Banka.

Splitska, detinuta indirect de HVB, are o cota de piata de 9,36%. HVB ar putea fi obligata sa renunte la Splitska dupa ce fuziunea sa cu grupul italian Unicredit va fi definitivata. Unicredit este proprietarul celei mai mari banci croate - Zagrebacka Banka.

OTP Bank a mai cumparat in acest an o banca croata - Nova Banka, care in curind va fi redenumita OTP Banka Hrvatska. Conform unor informatii publicate de Veverny List, OTP isi doreste sa controleze cel putin 10% din piata bancara croata.

Pentru a-si atinge obiectivul, OTP trebuie sa mai cumpere cel putin inca o banca din Croatia. Nova Bank fiind puternica in zona coastelor maritime, ar trebui ca OTP sa se concentreze acum pe zona Zagrebului.

In afara Croatiei, OTP mai este interesata de preluarea a doua banci detinute momentan de stat: CEC-ul romanesc si Niska Banka din Serbia. Cea mai mare banca din Ungaria este interesata si de achizitii in Ucraina.