Uniunea Europeana va aplica tactica "monitoring-ului selectiv" pentru a securiza frontiera moldo-ucraineana la sectorul transnistrean, a declarat la Kiev Adriaan Jacobovits de Szeged, Reprezentant Special al UE pentru Republica Moldova, care a vizitat la sfirsitul lunii august segmentul respectiv al hotarului ucrainean, in fruntea unei delegatii a UE.

Agentia Infotag transmite cu referire la presa ucraineana ca UE intentioneaza sa inceapa realizarea unui proiect special se securizare a frontierei deja pana la sfirsitul anului 2005.

In acest scop UE va oferi utilaje pentru imbunatatirea controlului vamal si de frontiera, crearea bancilor de date privind marfurile care trec prin sectorul respectiv al frontierei, dar va organiza si training -uri speciale pentru functionarii moldoveni si ucraineni.

Adriaan Jacobovits de Szeged a precizat ca "monitoring-ul selectiv" presupune ca vamesii europeni vor efectua verificari fara avertizare la sectorul transnistrean al hotarului moldo-ucrainean.

La Kiev au avut loc consultari in formula "trei+doi" in care chestiunea primordiala a fost cea de organizare, in viitorul apropiat, a unor alegeri parlamentare libere in Transnistria. La intrevedere au fost prezenti, pe de o parte, reprezentanti ai Rusiei, Ucrainei si OSCE, iar pe de alta parte - ai SUA si UE.

Participantii la intrevedere au aprobat propunerea de constituire a unei misiuni internationale pentru organizarea acestor alegeri. Reprezentantii UE, citati de postul TV Moldova 1 au declarat categoric la Kiev ca "nu poate fi nici vorba despre desfasurarea unor alegeri democratice deja in anul 2005".

In comentariul Moldova 1 s-a accentuat faptul ca alegerile pentru parlamentul transnistrean care vor avea loc in decembrie 2005 nu vor fi recunoscute nici de comunitatea mondiala, nici de vreun stat separat.

In comentariu s-a mai apreciat ca intrevederea in formula "trei+doi" este un succes incontestabil al diplomatiei moldovenesti, pentru ca Presedintele Vladimir Voronin demult insista ca SUA si UE sa fie antrenate in procesul de rezolvare a problemei transnistrene si, in particular, in monitorizarea sectorului transnistrean al frontierei de stat dintre Moldova si Ucraina.