Romanii au un respect redus pentru lege, cred mai degraba in puterea banului si dau dovada de intoleranta si xenofobie, releva un studiu al IRSOP, realizat la solicitarea Delegatiei Comisiei Europene in Romania. Romanii impartasesc, cel putin partial, valorile europene, dar cred ca au mai putine trasaturi pozitive de caracter decat cetatenii din statele membre UE.

Studiul IRSOP releva destul de clar ca, dupa ani buni de tranzitie si taraganare a reformelor, lipsa de incredere a romanilor in justitie si in lege, in general, a devenit ceva obisnuit. De fapt, marea majoritate a romanilor cred ca numai cei puternici sau bogati sunt tratati corect in justitie.

In aceeasi ordine de idei, cei mai multi romani sunt convinsi ca omul de rand nu poate sa influenteze hotararile guvernului.

Lipsa de incredere in justitie, afisata de cei intervievati, pare normala, tinand cont ca mai bine de jumatate din romani cred ca legea poate fi „ocolita” si ca acest lucru este chiar indicat daca vrei sa avansezi. Studiul mai arata, in acelasi timp, ca cei mai multi romani nu mai cred ca eliminarea spagii, a favoritismului si a influentei politicului in justitie sunt obiective posibile.

Xenofobi si intoleranti

Integrarea in Uniunea Europeana ar putea sa pice destul de prost pentru unii romani, mai putin deschisi fata de vecinii lor europeni. Asta in conditiile in care mai mult de jumatate din cei intervievati in studiul IRSOP considera ca „sunt prea multi straini care prospera in Romania, in timp ce romanii o duc prost”.

Nici la capitolul toleranta romanii nu stau prea bine. Aproape 60a cred ca pedeapsa cu moartea ar trebui legalizata. Pe de alta parte, peste 40a sunt convinsi ca romanii si tiganii nu se vor intelege niciodata intre ei. De altfel, pentru 38a din romani, homosexualii sunt un fel de infractori.

In acelasi timp, 46a nu par convinsi de egalitatea oamenilor, in conditiile in care cred ca, in lume, exista rase inferioare si rase superioare.

Nu prea morali, dar vorbareti

Desi sunt convinsi ca nu le lipseste inteligenta, la capitolul moralitate si eficienta, romanii recunosc ca sunt in urma cetatenilor din statele membre UE. Cei intervievati in cadrul studiului IRSOP admit ca sunt mai putin rigurosi, disciplinati si organizati decat vecinii europeni. In plus, ei recunosc ca sunt mai putin muncitori si cinstiti decat membrii UE.

Romanii precizeaza totusi ca sunt mult mai vorbareti decat europenii, lucru care nu compenseaza insa cu nimic lipsurile afisate anterior.

La minusurile recunoscute se mai adauga cateva. Romanii nu au o parere prea buna despre sine si, implicit, nici incredere in propria persoana.

Integrarea, privita cu realism

Studiul IRSOP releva neasteptatul realism cu care romanii privesc integrarea in Uniunea Europeana. Asta in conditiile in care cei mai multi dintre cei intervievati stiu ca aderarea nu va aduce avantaje imediat, ci, mai degraba, pe termen lung. Temerile integrarii sunt, pentru cei mai multi romani, de ordin financiar.

69% din ei cred ca, dupa aderare, preturile vor creste mult, iar nivelul de trai va scadea dramatic. Numai 13a sunt ingrijorati ca, dupa alaturarea la blocul comunitar, Romania isi va pierde identitatea nationala si demnitatea.

In ceea ce priveste avantajele integrarii, romanii au asteptari mari. Odata cu cresterea nivelului de trai, pe termen lung, ei asteapta libertate de miscare pe teritoriul UE si mai multe locuri de munca. In plus, romanii cred ca integrarea va aduce si o lansare economica a tarii, precum si legi mai bune si un climat mai moral.

Raspandirea „valorilor” neeuropene:

Cine nu are bani sau relatii nu este tratat corect in justitie 85%

Poti sa „ocolesti” legea atata vreme cat n-o incalci 52%

Libertatea cuvantului ar trebui restransa 21%

Daca vrei sa avansezi, esti obligat sa faci ilegalitati 62%

Pluralismul politic nu ofera nici un avantaj 55%

Arabii, turcii, chinezii sunt necinstiti 61%

Cercuri ascunse comploteaza impotriva Romaniei 38%

Ungurii din Romania sunt mai atasati de Ungaria decat de Romania 68%

Minoritatile etnice ar trebui obligate sa invete limba romana 62%