Daca va juca, Dorinel Munteanu va bate recordul de selectii si de longevitate de la Nationala • Partida de pe stadionul „Gheorghe Hagi“ din Constanta va incepe in aceasta seara, la ora 21, si va fi transmisa de TVR 1

Nationala lui Chivu si Mutu joaca in aceasta seara impotriva Cehiei doar un meci ce mai poate repara palmaresul fotbalistilor care au avut ghinionul sa joace dupa Hagi si Popescu. In rest, chiar si in caz de victorie, sansele de calificare la CM din Germania sunt mai mult teoretice.

La Constanta, tricolorii au promis ca vor invinge Cehia, o echipa mare care nu se compara cu Andorra sau Armenia.

Dorinel Munteanu, ultimul veteran din „generatia de aur”, denumire care i-a suparat uneori pe actualii componenti ai Nationalei, va bate recordul de selectii detinut de Gica Hagi si pe cel de longevitate, fiind cu 5 zile mai in varsta decat Stelea, cel mai „batran” fotbalist care a jucat la Nationala, pana la meciul din seara

aceasta. Pentru confruntarea cu Cehia, selectionerul Piturca a schimbat metoda de abordare a meciului.

Chiar daca, la nationala de tineret, Marica a fost dat afara deoarece a intarziat la convocarea lotului, Mutu, Chivu, Lobont si restul tricolorilor de la echipa mare s-au plimbat aceasta saptamana pe plaja, facand poze cu turistii de la Mamaia.

Fara o miza precisa, soarta calificarii fiind in mare parte decisa inaintea meciului din seara aceasta, fara o pregatire exigenta, Nationala va juca relaxat si ar putea sa incurce planurile cehilor, care spera intr-o victorie in meciul de pe stadionul „Gheorghe Hagi”.

Mai mult de atat, selectionerul Cehiei, Karel Bruckner, se confrunta cu o serie de indisponibilitati in lot. „Noi am jucat practic o multime de meciuri intr-o singura formula, dar ni s-a stricat apararea. Patru aparatori au fost accidentati, asa ca a trebuit sa facem niste schimbari.

Ne-am antrenat in special pe flancuri in defensiva, unde romanii sunt mai periculosi”, a spus antrenorul Cehiei. Mai mult de atat, si capitanul Galasek s-a accidentat la antrenamente si aproape sigur nu va evolua in aceasta seara. Si noi am fost aproape de a avea aceeasi problema.

Joi, la antrenament, Chivu s-a resimtit dupa un contact mai barbatesc cu Contra, dar jucatorul Romei a tras doar o spaima buna si va fi prezent in aceasta seara pe teren. Jucatorii romani si cei cehi se cunosc si de la echipele de club. Din pacate, cehii sunt titulari meci de meci, spre deosebire de colegii lor romani.

“Lobont este in continuare titular la Nationala Romaniei, desi la Ajax este doar a treia optiune, dupa Stekelenburg si Vonk. Acum, Lobont, care este mai temperamental, traieste momente neplacute, fiind rezerva. Pentru un portar este greu sa nu apere, isi iese din mana. El are niste reflexe splendide.

Oricum, pentru meciul de sambata este foarte increzator”, a declarat fundasul lui Ajax, Zdenek Grygera. “Sper sa nu luam gol, asa cum s-a intamplat in ultimele meciuri, cu Finlanda si Suedia. Asta nu inseamna ca nu avem o defensiva buna. Desi nu este titular la Ajax, ma indoiesc ca Lobont nu este in forma.

Mutu este liderul echipei, vedeta, acelasi jucator bun. Cand este in zi buna, poate face un meci mare. Lobont, Chivu si Mutu formeaza baza reprezentativei. Ne trebuie victorie, deci trebuie neaparat sa inscriem. Rosicky, Baros sau Koller sunt jucatori care o pot face.

Am inteles ca terenul este prost, ceea ce dauneaza jocului combinativ, insa trebuie sa fim inteligenti”, a spus fostul coechipier al lui Mutu de la Chelsea, portarul Petr Cech. “Speram intr-o zi mare a lui Mutu, pentru ca noi avem jucatori valorosi, dar din pacate inca nu putem spune ca suntem o echipa.

Mutu are valoare, Chivu are valoare, dar in ultimul timp nu am facut meciuri foarte bune. Nu inseamna ca daca batem Cehia suntem o echipa mare. Ne mai trebuie timp. Eu sper sa-i batem, insa e greu.

Cehia este o forta in Europa, iar noi suntem o echipa in cautari, vorba lui Cornel Dinu”, a apreciat fostul impresar al lui Mutu, actualul presedinte al lui Dinamo, Ioan Becali.