Banca Centrala Europeana (BCE) renunta la prognozele actuale privind cresterea economica in zona euro si a stabilit o tinta de inflatie mai ridicata, din cauza pretului petrolului, scrie International Herald Tribune. De asemenea, tinta de crestere economica a fost revizuita de banca centrala a Uniunii Europene.

Preturile mari ale materiilor prime energetice reprezentau deja o piedica pusa cresterii economice din Europa, noteaza IHT. Jean-Claude Trichet, presedintele BCE, a anuntat ca noile prognoze privind cresterea economica se vor situa intre 1-1,6%, pe anul acesta si intre 1,3-2,3% in 2006, in scadere cu cateva zecimi fata de estimarile initiale.

BCE a prezentat date noi si in legatura cu inflatia, intre 2,1% si 2,3% pentru acest an, fata de o estimare anterioara situata intre 1,8% si 2,2%. Ratele dobanzii de referinta au ramas neschimbate, dar unii economisti considera ca BCE doreste acum mai mult sa creasca dobanda de referinta, decat sa o micsoreze, fapt care ar putea functiona ulterior ca un imprediment pus dezvoltarii economice.

Dezastrul din New Orleans a alimentat temerile privind o crestere si mai mare a preturilor. Totul va depinde insa de cat de mult va dura pana cand rafinariile americane vor incepe sa produca iarasi la parametrii normali. Anul trecut, in urma uraganului Ivan, au fost nevoie de 6 luni pentru ca productia sa revina la normal.