Fast-food, fast-sex... Suntem cetateni ai planetei fast-sex. Desi sexul este subiectul la ordinea zilei, totusi, in prezent, modul cum ne iubim noi este o copie palida a partidelor de amor de pe vremea bunicii.

In cabinetele sexologilor intra frecvent doamne tinere care povestesc ca nu s-au mai bucurat de mult de un orgasm chiar daca au facut dragoste. Cine poarta vina?

Dintotdeauna femeile au avut nevoie de mai mult timp pentru dragoste comparativ cu barbatii. Intr-o relatie stabila, femeile trag de timp, in sensul ca antreneaza partenerul intr-un preludiu prelungit, deoarece stiu ca astfel finalul este mai coplesitor.

Sunt o sumedenie de trucuri care sunt la indemana femeii. Dar visul ei nu ar deveni realitate fara un partener care sa stie la randul lui cum sa dea curs dorintelor femeii. Dimpotriva, barbatii par multumiti si cu o partida la minut. Dintotdeauna ei au fost adeptii principiului ca nu durata conteaza, ci sex sa fie.

Cam aceasta era reteta de a face dragoste – la bunica. O reteta extrem de costisitoare sub aspectul timpului. Pe vremea bunicii, o partida de sex respecta strict regula celor trei momente: prolog, punctul culminant, epilog.

CUPLU. Studii recente demonstreaza ca in prezent partidele de sex au pierdut nu numai sub aspectul "poeziei", dar si al timpului alocat. Unii specialisti chiar au lansat expresia extrem de sugestiva "fast-sex", tocmai pentru a sublinia viteza cu care partenerii par sa se achite de o datorie: cea de a face dragoste.

Dar aceiasi specialisti avertizeaza ca asa cum fast-food a reprezentat un esec sub aspectul sanatatii, tot asa fast-sex "afecteaza armonia cuplului.

Ca si cum n-ar fi de ajuns, surprizele oferite de aceste studii nu se opresc aici. Partidele noastre de sex sunt mai rare ca altadata. Cauzele sunt multiple: stresul, cresterea numarului persoanelor cu tulburari sexuale, stilul de viata dezechilibrat etc. Consecintele sunt vizibile: insatisfactie, tot mai multe cupluri separate, depresii, tulburari sexuale.

TIMP SI RABDARE

Profesorul doctor Nicolae Calomfirescu avertizeaza ca este in crestere numarul cuplurilor care rateaza din diferite motive actul sexual. Multi barbati acuza tulburari sexuale, multe femei recunosc ca nu au orgasm. Insatisfactia pare sa puna stapanire pe cupluri. Sunt cupluri in care sexul ocupa un loc secund. In majoritatea cazurilor, "vina" trebuie impartita intre cei doi parteneri.

Sexul este o functie naturala care presupune timp si rabdare din partea ambilor parteneri.