Premierul Calin Popescu Tariceanu si-a nuantat sambata, la Sinaia, la intalnirea cu parlamentarii PNL parerea privind contributiile la asigurarile de sanatate.

Acesta a reafirmat ca este nevoie de o reforma a sistemului de sanatate si a asigurarilor de sanatate, dar aceasta chestiune nu trebuie sa fie preponderent politica.

El a pledat pentru o reforma serioasa, echitabila in sistemul sanitar. Tariceanu a spus ca serviciile de sanatate sunt de o proasta calitate, pentru ca foarte multe categorii nu platesc contributiile la sistem.

La doua saptamini de la inceperea mandatului, si noul ministru al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, are aceesi solutie ca si premierul. Nicolaescu declarase ca plata contributiei la asigurarile sociale de sanatate de catre tarani, pensionari si asistatii social elimina discriminarea din sistemul asigurarilor de sanatate.

Ideea de a-i pune pe toti romanii sa plateasca asigurari de sanatate fost lansata chiar de premierul Calin Popescu Tariceanu.

Pana acum PD s-a declarat impotriva. Liderii democrati spun ca ar accepta o astfel de masura doar daca se vor gasi surse alternative pentru ca veniturile celor vizati sa nu se micsoreze.

De aceeasi parere sunt si liberalii in timp ce UDMR considera ca pensionarii nu trebuie sa participe la asigurarile de sanatate, in schimb, apreciaza ca sint alte cazuri care trebuie discutate. Conservatorii considera insa ca largirea bazei de impozitate se poate face numai dupa imbunatatirea colectarii si a folosirii fondurilor pentru sanatate.