Directorii de spitale cer extinderea platii contributiei la sanatate. Ei sunt de parere ca toata populatia tarii ar trebui sa plateasca, si nu doar un sfert, cum este acum.

Directorii de spitale cred ca, in prezent, exista prea multe categorii sociale care nu contribuie nici macar cu un leu la fondul asigurarilor sociale de sanatate, in schimb beneficiaza de servicii medicale, uneori extrem de scumpe.

Ei spun ca legea actuala are unele reglementari absurde: de exemplu, este suficient intr-o familie ca o singura persoana sa contribuie la fondul de sanatate si astfel membrii familiei sunt si ei asigurati.

Solutia propusa de unii directori de spitale, in cazul copiilor, este ca parintii sa plateasca pentru ei, in fiecare luna, o suma care sa varieze in functie de veniturile obtinute.

Totodata, spun sefii unitatilor sanitare, cineva trebuie sa contribuie la fondul de sanatate si pentru pensionari si agricultori.

In prezent, potrivit Ministerului Sanatatii, circa un sfert din populatie contribuie la fondul asigurarilor sociale de sanatate, iar mai mult de 16 milioane de romani nu platesc nici un leu.

Daca fiecare dintre acestia ar contribui, in medie, cu o suta de mii de lei pe luna, s-ar strange la sanatate aproape 1700 de miliarde de lei lunar, adica bugetele a 5 spitale cu peste 600 de paturi alocate pe un an intreg.