Se numeste Mircea Staicu. A lucrat patru ani in subordinea Dorinei Mihailescu, la Departamentul de Analiza Institutionala si Sociala (DAIS) al guvernului Nastase. A demisionat in august 2004 si s-a angajat imediat la Agentia de presa Romnet, locul din care au fost distribuite stenogramele PSD.

Fostii angajati ai Departamentului de Analiza Institutionala si Sociala din guvernul Nastase vorbesc cu teama despre perioada in care se aflau in subordinea Dorinei Mihailescu. Una dintre fostele stenografe a acceptat cu foarte mare greutate sa discute cu noi.

Singurul lucru pe care l-a facut, dupa ce s-a consultat cu o colega, a fost sa ne ofere un fir in identificarea celui care, sub pseudonimul „Mihai Eminescu“, a distribuit stenogramele PSD: Mircea Staicu. „Noi, fostii lui colegi, il banuim pe el ca este «Mihai Eminescu». Putea sa aiba acces la stenograme, iar acum lucreaza pentru un deputat liberal.

Eu cred ca, in acest mod, el vrea sa se razbune pe Dorina Mihailescu, care in mai multe rinduri l-a umilit, pur si simplu, ca de fapt pe noi toti“, ne-a declarat fosta angajata de la DAIS.

Deputatul liberal cel mai implicat in scandalul stenogramelor PSD este Cristian Boureanu. Acesta ne-a confirmat ca are un angajat cu numele de Mircea Staicu la Agentia de presa Romnet, unde este actionar.

Venit din Valea Jiului

Mircea Staicu are 29 de ani si a venit in Bucuresti din Petrosani. A terminat SNSPA, relatii publice si Dreptul. In 2001, a fost cooptat la DAIS de Dorina Mihailescu, care l-a pus sa monitorizeze presa. In august 2004, el a demisionat de la guvern, din cauza unor certuri mai aprinse pe care le-a avut cu sefa sa.

De la 1 septembrie 2004, Mircea a devenit angajatul Agentiei de presa Romnet, fiind ales sa se ocupe, impreuna cu alti colegi, de campania electorala a Liei Roberts. Dupa retragerea acesteia din cursa, el a pus pe picioare la Romnet un departament de monitorizare a presei locale.

Fostii colegi de la DAIS spun ca Mircea Staicu ar fi veriga dintre locul de provenienta al stenogramelor, DAIS, si cel care le-a raspindit presei, deputatul PNL Cristian Boureanu, proprietarul Agentiei Romnet.

„Am constiinta impacata“

„Da, eu sint cel care a dat primul set de stenograme presei. Materialul l-am avut de la Romnet. Dupa ce am intrat in posesia lui, l-am dat unor ziare si posturi de televiziune. Asta am recunoscut-o si procurorilor, la audieri. Eu nu inteleg de ce pina acum nu au fost chemati la audieri directorul de la Romnet si dactilografele“, ne-a declarat Cristian Boureanu.

Florin Hozoc, directorul Romnet, a recunoscut ca deputatul liberal are stenogramele de la el: „Iar eu le am de la o sursa pe care nu pot sa v-o dezvalui. Intr-adevar, Mircea Staicu este singurul angajat al Romnet care provine de la DAIS, dar nu el este sursa stenogramelor“.

Mircea Staicu nu infirma la fel de categoric banuielile fostilor sai colegi de la DAIS. „Poate sa ma banuiasca oricine. Asta e problema lor. Acum fiecare spune ce crede de cuviinta. Eu ma stiu cu constiinta impacata“, ne-a declarat Mircea.

Totusi, el afirma ca „daca punem cap la cap toate intimplarile, faptul ca am plecat de la DAIS si am ajuns la Romnet, s-ar putea face o corelare, o asociere intre mine si stenograme“. •

„Monitorizam toate stirile despre Nastase“

Mircea Staicu a fost unul dintre cei 30 de angajati ai DAIS si nu are cele mai placute amintiri din acea perioada. „Era un volum de munca extraordinar. Se muncea de dimineata pina seara, in doua ture. Munceam simbata, duminica si chiar de Pasti si de Craciun, cind trageam la sorti cine vine la serviciu. Trebuia sa monitorizam toate stirile despre Adrian Nastase.

Daca cumva scapam vreo stire, atunci Dorina se enerva rau de tot si tipa la noi. Toate stirile negative despre premier trebuiau transmise in timp real. Pentru ca s-a intimplat sa mai scapam cite o stire, au iesit tensiuni intre Dorina si colegii mei“, isi aminteste Mircea.

„La DAIS, veneau zilnic zeci de casete care se transcriau imediat, iar unele dintre ele se si traduceau in engleza sau franceza si erau puse pe site-ul guvernului. Uneori, veneau si casete de la sedintele PSD, la care participa premierul, care erau transcrise de colegele mele. Se statea pina seara tirziu, pentru a se termina transcrierile“, a mai adaugat Mircea Staicu.