Tranzactiile bursiere efectuate saptamana trecuta s-au derulat sub presiunea cresterii pretului petrolului. Acest fapt a influentat si Bursa de la Bucuresti, in masura in care titlurile petroliere au miscat piata, dupa cum au declarat brokerii. Cotatia acestor actiuni s-a reflectat in indicele BET, al celor mai performante zece titluri, care a inregistrat o crestere saptamanala de 4%.

Si ceilalti doi indici au castigat in perioada analizata, indicatorul intregii piete, BET-C, urcand cu 3,6%, iar cel al societatilor financiare, BET-FI, cu aproape 5%.

Cu toate ca piata si-a revenit in aceasta perioada, dupa scaderi consecutive ale majoritatii cotatiilor, valoarea tranzactiilor a fost mai mica cu 11% fata de saptamana anterioara celei care tocmai s-a incheiat. Media zilnica a valorii transferurilor a fost de 18,4 milioane lei, iar valoarea totala s-a situat sub 100 milioane de lei.

Fara indoiala, in ringul bursier s-a simtit, saptamana trecuta, revenirea din concediu a unor investitori, dar si prezenta fondurilor straine, atrase de actiunile Petrom si Rompetrol Rafinare. Aceste titluri au avut o evolutie asemanatoare celor din acelasi sector de pe pietele vecine, au declarat brokerii, datorita cresterii pretului titeiului pe pietele internationale.

„Pe toate celelalte piete central si est-europene, respectiv cele de la Praga, Budapesta si Varsovia, titlurile companiilor petroliere au inregistrat cresteri de aproape 7%. Din aceasta perspectiva, se poate spune ca actiunile petroliere de pe piata noastra de capital sunt in urma“, afirma Valerian Ionescu, director de operatiuni la casa de brokeraj CA IB Securities.

Tot el opina ca „in piata au intrat, cu siguranta, fonduri straine“.

Cresterea usoara, dar sigura a pietei bursiere autohtone, de patru zile incoace, nu reflecta insa schimbarea trend-ului. Este vorba de o conjunctura, „piata fiind miscata de titlurile petroliere“. „Probabil se va calma o data cu scaderea pretului titeiului“, considera brokerul de la CA IB Securities.

Petrom, cel mai lichid emitent al saptamanii trecute, a avut o pondere in totalul schimburilor de actiuni de 23,7%. Cresterea saptamanala a pretului acestor titluri a fost de 6,3%. La randul sau, Rompetrol Rafinare a facut obiectul unor tranzactii a peste 100 milioane de titluri, inregistrand o crestere saptamanala de 8,6%.

In ultima zi de tranzactionare a saptamanii, titlurile RRC au depasit pragul de 0,10 lei/ actiune, ajungand la 0,1010 lei/actiune.

„Interesul pentru actiunile RRC ramane in continuare ridicat, insa atentia investitorilor trebuie sa fie sporita, tinand cont de volatilitatea ridicata pe care o inregistreaza pretul“, afirma Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest.

Cea mai mare pondere in totalul tranzactiilor au inregistrat-o SIF-urile, cu 47,3%. „Volumele nu sunt insa convingatoare, de aceea evolutia pe termen scurt a celor cinci societati financiare este inca incerta“, este de parere Pasol. Cel mai mare randament l-au avut titlurile SIF 4 Muntenia, a caror crestere saptamanala a depasit 7%.

„O contributie la cresterea de saptamana trecuta a actiunilor SIF a avut-o si anuntarea valorii potentiale la care ar putea fi vanduta Banca Comerciala Romana“, dupa cum sustine analistul de la Intercapital Invest.

Pentru saptamana aceasta, sunt de urmarit actiunile Bancii Transilvania, suspendata, vineri, de la tranzactionare, pentru majorare de capital, si care vor da, probabil, un impuls pietei, afirma Razvan Pasol. De asemenea, spune el, sunt de urmarit SIF-urile si actiunile Rompetrol.