Freud si Jung au descoperit scheletul ascuns in dulapul fiecaruia. Ne-au smuls confesiuni despre dorintele noastre secrete. Editura Trei publica operele lor complete. Volumul 14 din Jung va aparea luna aceasta.

Daca te-ai rastit la subalterni ca nu-si fac treaba, s-ar putea ca, de fapt, sa te preocupe banuiala ca in pat esti o catastrofa. Si, cu toate ca te declari mereu satisfacut de jobul tau (si ai ajuns sa crezi si tu asta), stii foarte bine ca ar trebui sa-l schimbi, dar adevaratul motiv pentru care nu-ti cauti ceva mai bun e ca, pe undeva, te temi ca nu esti in stare.

Esti o persoana superfrustrata. Cine doreste sa se duca de vreo doua ori pe saptamina sa se intinda pe canapeaua din biroul unui personaj secretos, pentru ca acesta sa formuleze astfel de ipoteze, contra unei sume frumusele de bani, o poate face acum si in Romania.

Psihanaliza a fost inventata cam acum un secol de doctorul austriac Sigmund Freud care, impreuna cu discipolul sau Carl Gustav Jung, a pus bazele unei discipline teoretice si ale unei practici devenite celebre. Editiile complete ale scrierilor lor sint publicate in romaneste de Editura Trei, care se bucura de recunoastere si succes, pentru ca s-a specializat in texte psihanalitice.

Psihanaliza, domeniu tabu in ’90

„Editura s-a nascut dintr-o insatisfactie legata de dificultatea de a publica, in Romania de dupa 1989, carti de psihanaliza, in pofida faptului ca erau vandabile“, explica profesorul Vasile Dem. Zamfirescu, directorul editurii.

„Indoctrinarea comunista inca era prezenta in mintea editorilor“, la inceputul anilor ’90, iar psihanaliza inca era vazuta ca un domeniu interzis, probabil din pricina legaturii cu sexualitatea. Editura Trei a aparut in 1994 gratie unei colaborari cu studentii de la filosofie din acea epoca - intre care si Silviu Dragomir, actualul director executiv al Editurii Trei.

Zamfirescu, el insusi absolvent de filosofie si, intr-o vreme, apropiat al lui Constantin Noica, a predat, dupa ’90, cursuri de psihanaliza si „Filosofia inconstientului“ la Facultatea de Filosofie a Universitatii din Bucuresti.

Succes de la prima carte

„Am inceput cu 3 milioane de lei, in banii din 1994. In primul an, am publicat doua carti“, povesteste Zamfirescu. Prima carte publicata la Editura Trei a fost „Eseuri de psihanaliza aplicata“, de Sigmund Freud. „Ezitam intre acest volum si cartea «Functia orgasmului», a lui Wilhelm Reich, al carei titlu promitea, evident, sa vinda cartea.

A fost o mare sansa ca am ales pina la urma Freud, pentru ca volumul lui Reich, pe care l-am publicat ulterior, nu s-a cumparat la fel de mult.“ De atunci, editura s-a profesionalizat; designul cartilor nu mai este cel din 1994. Publicul-tinta al editurii este format, in primul rind, din tineri studenti la stiinte umane. „La o carte clasica de psihanaliza avem un tiraj de 2.000-3.

000 de exemplare, in timp ce, pentru psihanaliza contemporana, care se vinde mai putin, tirajul este de 1.000-1.500 de exemplare“, afirma Zamfirescu.

„Biblioteca de psihanaliza“

Cea mai importanta si cea mai specializata colectie a editurii este „Biblioteca de psihanaliza“. In aceasta colectie apar editiile complete ale operelor lui Freud (17 volume) si Jung (18 volume). Publicarea editiei Freud se va incheia anul viitor, iar urmatorul volum din operele lui Jung va aparea in septembrie.

Colectia mai cuprinde lucrari de psihanaliza contemporana si un „Dictionar de psihanaliza“ semnat de Elisabeth Roudinesco si Michel Plon. „Exista in cultura romana o carenta pe care o sublinia Noica: in loc sa publice autori, editurile publica, in general, carti“, comenteaza Zamfirescu, subliniind necesitatea unor traduceri care sa stabileasca un standard unitar si o terminologie de referinta.

„In limbajul curent au intrat termeni din psihanaliza, cum ar fi «subconstient» sau «complex», care sint insa folositi dupa ureche.“ Acesta este un un motiv suplimentar pentru care publicarea acestor lucrari este importanta, explica directorul editurii.

„Cartea gesturilor“, mai vinduta decit „Codul rutier“

„Imbinam criteriul de valoare cu cel comercial“, spune Zamfirescu. „Cartea gesturilor“, de Peter Collett, a fost cea mai vinduta carte a editurii si a ocupat locul intii in Topul „Diverta“. „S-a vindut mai bine decit «Codul rutier»“, afirma Viviana Musa, directorul de relatii publice al editurii.

Seria din care volumul face parte, numita „Psihologie practica“, se adreseaza persoanelor „care doresc sa se autocunoasca“. La „Trei“ se publica si proza, in colectia „Romanele Psy“, iar o alta serie, intitulata „COOLt“, se adreseaza adolescentilor.

Pudibonderie romaneasca

Cartea lui Pascal Bruckner „Iubirea fata de aproapele“ a aparut, acum citeva luni, tot la Editura Trei, in colectia „Eroscop“, unde s-au publicat si „Cele 120 de zile ale Sodomei“, de marchizul de Sade. Colectia, care a avut o lansare la Festivalul Stufstock, in Vama Veche, este, desigur, un succes de vinzari, insa decizia de a o initia nu s-a bazat integral pe ratiuni comerciale.

Este vorba, in acelasi timp, de a depasi anumite tabuuri care, este de parere Zamfirescu, au marcat in mod traditional cultura romana. In privinta exprimarii culte si, in general, a verbalizarii sexualitatii, „mentalitatea romaneasca este represiva si se situeaza la nivelul anilor 1900.

Cu ocazia sedintelor de psihanaliza, mi s-a intimplat des ca persoanele sa relateze ca nu au primit nici un fel de informatii cu privire la sexualitate, din familie: «Parintii nu ne-au spus nimic despre sex.»“. •

Sigmund Freud a inventat psihanaliza

Sigmund Freud provine dintr-o familie de negustori evrei din Imperiul Habsburgic si s-a nascut in 1856, la Freiberg (actualmente pe teritoriul ceh). Studiaza medicina la Universitatea din Viena si se specializeaza in neurologie si psihiatrie.

Examineaza efectele terapeutice ale cocainei si hipnozei si este preocupat de cazurile de isterie, pe care le explica prin existenta, in trecutul pacientului, a unor experiente sexuale traumatice. Termenul „psihanaliza“ este creat in 1896.

In volumul „Interpretarea viselor“ (1900), Freud elaboreaza conceptul de „inconstient“, iar ideea de sexualitate infantila din „Trei eseuri despre sexualitate“ stirneste scandal. In 1906 il cunoaste pe C.G. Jung, de care il desparte, in 1913, o diferenta de viziune. Odata cu anexarea Austriei de catre nazisti, se exileaza in Marea Britanie, cu un an inainte de a muri, in 1939.