Uraganul Katrina, ce a lovit sudul Statelor Unite, a provocat pagube de peste 100 de miliarde $, in timp ce companiile de asigurari vor achita despagubiri de circa 35 de miliarde. Totodata, intreruperea activitatilor atrage zilnic pierderi de circa 100 milioane dolari. Peste 150 de milioane de dolari au fost deja donati de persoane particulare pentru victimele catastrofei.

14 morti au fost inregistrati in centrele din New Orleans, care adapostesc victimele ciclonului, ceea ce ridica bilantul oficial al mortilor la 161. Cu toate acestea, senatorul republican David Vitter estimeaza ca uraganul Katrina ar putea sa fi facut peste 10.000 de morti numai in Louisiana. in prezent, peste 200.000 de persoane nu au adapost. 100.

000 de persoane sunt adapostite de Crucea Rosie, 76.000 de Agentia federala pentu situatii de urgenta, iar autoritatile texane au anuntat ca au primit in diferite centre 73.000 de sinistrati. Regiunea devastata de Katrina totalizeaza 235.000 km patrati, echivalentul suprafatei Romaniei. Cel mai afectat, orasul New Orleans a fost inundat in proportie de 80%.

711 platforme si puturi petroliere din Golful Mexic au fost inchise. 88,53% din productia normala americana de petrol brut in Golful Mexic (care reprezinta un sfert din productia tarii) a fost oprita. Aproape 50.000 de militari urmeaza sa fie desfasurati in aceasta saptamana in zonele sinistrate.

Operatiunile de secare si drenare a orasului New Orleans ar putea dura intre 36 si 80 de zile, potrivit armatei americane. Pe de alta parte, mii de locuitori ai orasului New Orleans au fugit spre nord, de spaima valului de violente ce a pus stapanire pe oras dupa trecerea uraganului.

Femeile au povestit despre spaima uriasa pe care au simtit-o in timp ce hotii si violatorii au dat navala, noapte de noapte, in adaposturile improvizate, fara sa se teama de interventia politiei. "Au luat tot ce au vrut si nimeni nu i-a putut opri. Niciodata nu mi-a fost atat de frica", a povestit Tanika James, in varsta de 27 de ani.

"New Orleansul pe care l-am stiut nu mai exista", a spus un alt supravietuitor. "Cadavrele pluteau peste tot. Unele dintre ele aveau mai multe rani de gloante", a relatat Michael Davis.