Comisia Europeana a prezentat, zilele trecute, pachetul de reguli comunitare privind combaterea imigratiei ilegale, care, in cazul in care va fi adoptat, va armoniza politica in acest domeniu la nivelul intregii Uniuni Europene (UE), ridicand bariere solide impotriva afluxului de „vizitatori” care nu intentioneaza sa se mai intoarca in tarile de origine.

Conform planului legislativ, trasat de italianul Franco Fratini, comisarul european pentru Justitie si Afaceri Interne, solicitantii de azil respinsi si imigrantii ilegali vor fi expulzati din spatiul UE, fara sa mai poata evita acest lucru prin depunerea unei noi cereri de azil intr-un alt stat comunitar, asa cum se intampla in prezent.

In plus, regulile propuse instituie o interdictie de intrare in UE de cel putin cinci ani pentru orice imigrant ilegal gasit vinovat de terorism.

Fara a impune numai restrictii, pachetul de masuri conceput de Fratini stipuleaza o serie de prevederi si in ceea ce priveste drepturile imigrantilor ilegali si asimilarea celor veniti sa se stabileasca in UE cu acte in regula.

„Ilegalii” capturati de autoritati nu vor putea fi detinuti in centre specializate mai mult de sase luni, timp in care autoritatile statului-gazda vor fi obligate sa solutioneze cererea de azil, dar si eventuala contestatie in justitie pe care fiecare azilant respins va avea dreptul sa o inainteze.

De asemenea, pachetul de reguli elaborat de Comisie cere statelor membre ca, inainte de expulzarea fortata, imigrantilor sa li se acorde o perioada de timp pentru repatrierea voluntara.

Pentru asimilarea imigrantilor legali, planul legislativ propus de Fratini introduce un element nou, aspru criticat de euroscepticii cu sentimente puternice fata de statul national - introducerea juramantului de credinta fata de UE si Charta Europeana a Drepturilor Omului in locul celui de loialitate fata de tara adoptiva.

Africanii prefera Italia si Malta

Insulita italiana Lampedusa, aflata la aproximativ 200 de kilometri de Tunisia, este unul dintre cele mai aglomerate puncte de intrare a imigrantilor ilegali. Cel putin o mie de refugiati - in marea lor majoritate africani - au sosit anul trecut la Lampedusa. Cifrele nu includ insa si sutele de persoane care au murit in accidente sau din cauza bolilor, in timpul traversarii Mediteranei.

Autoritatile din La Valetta au atras, la randul lor, atentia asupra valului de imigranti africani. Mai bine de o mie de solicitanti de azil au acostat, numai in prima parte a anului, pe coastele Maltei.