Dezastrul produs de uraganul Katrina in Statele Unite, dar si criza prelungita de petrol din intreaga lume isi arata din ce in ce mai pregnant efectele si in Romania. Benzina se scumpeste, de azi, cu 700 lei vechi pe litru ca urmare a cotatiilor-record inregistrate de barilul de petrol pe pietele internationale.

Analistii spun ca benzina ar putea ajunge chiar si la 2 dolari (56.000 de lei) pana la sfarsitul anului. Romanii resimt in buzunare problemele care zdruncina piata internationala de petrol si care au dus, de la inceputul anului, la cresterea cu mai bine de 30% a pretului titeiului.

Petrom a majorat de astazi cu 7 bani (700 de lei vechi) pe litru pretul carburantilor la pompa, ca urmare a fluctuatiilor cotatiilor internationale ale produselor petroliere.

Record: titeiul a fost cotat la 71 dolari/baril

in contextul sistarii activitatii unor rafinarii din Statele Unite ca urmare a pagubelor produse in Golful Mexic, petrolul a atins saptamana trecuta pretul-record de 71 de dolari/baril. Chiar daca, la finele saptamanii, cotatia barilului revenise la 67,45 dolari, analistii estimeaza ca aceasta isi va relua in perioada imediat urmatoare trendul puternic ascendent.

"Asa cum evolueaza piata internationala, la ritmul actual, barilul va depasi 80 de dolari pana la sfarsitul anului. in aceste conditii, benzina la pompa va urca la doi dolari pe litru", ne-a declarat Ion Tache, presedintele Asociatiei Benzinarilor Particulari din Romania.

Afirmatiile acestuia completeaza practic ciclul de avertismente lansat inca din prima jumatate a anului de Dinu Patriciu, presedintele Rompetrol. Omul de afaceri a spus in nenumarate ocazii ca pana la finele anului pretul international al titeiului se va situa undeva intre 80 si 100 de dolari.

Benzinarii sustin ca Guvernul nu are nici o posibilitate de a stopa sau diminua cresterile explozive ale produselor petroliere in tara, majorarile fiind provocate de cotatiile internationale.

Barometrul preturilor la benzina, in lume

* Romania: 1,04 euro/litru

* Marea Britanie: 1,19 euro/litru

* Franta: 1,19 euro/litru

* Germania: 1,26 euro/litru

* Italia: 1,289 euro/litru

* Spania: 1,019 euro/litru

* SUA: 0,63 $/litru (0,50 euro/litru).

Articol de: Catalin Ionita, Rodica Lazar