Mass-media romanesti sunt intr-un declin de credibilitate, din cauza amestecului netransparent de influente politice si economice in agenda media.

Aceste influente afecteaza statutul jurnalistului, care se vede adeseori in situatia de a scrie pentru a servi o alta agenda decat cea a interesului public si nu de putine ori impotriva propriei constiinte.

In schimb, anchete construite jurnalistic, neutru, echilibrat, dar care ating anumite subiecte tabu intr-o serie de redactii nu vad lumina tiparului si cauta formule complementare de a fi facute publice, cum ar fi publicarea pe Internet.

Credibilitatea mass-media este afectata de felul in care jurnalistul si institutiile media se pozitioneaza fata de exigenta servirii interesului public.

Mediile publice, singurele care acopera integral teritoriul tarii, au obligatii speciale in acest sens, iar riscul ca acestea sa fie politizate afecteaza cu atat mai mult dreptul la informare corecta a cetateanului.

Presa insa nu este singura vinovata pentru acest declin de credibilitate. Functionarea defectuoasa a justitiei si lipsa de reactie in identificarea si sanctionarea celor vinovati de hartuirea presei si de impiedicarea functionarii ei pe baze sanatoase au subminat si mai mult independenta presei.

Acestea sunt principalele concluzii ale intalnirii pe care presedintele Traian Basescu a avut-o cu reprezentantii asociatiilor jurnalistilor din presa locala, membre ale Conventiei Organizatiilor de Media (COM), luni, 5 septembrie, in Brasov.

La aceasta intalnire au participat peste 40 de jurnalisti, editori si directori de presa, membri ai COM, precum si reprezentanti ai sindicatelor.

Prioritatile identificate, pentru care presedintele Traian Basescu si-a prezentat deschis sprijinul:

- Transparentizarea structurilor de proprietate si a surselor de finantare utilizate de mass-media este o conditie a insanatosirii mass-media, cu atat mai mult cu cat Constitutia creeaza cadrul legal pentru impunerea unei astfel de obligatii.

- Adoptarea unei noi legi cu privire la serviciile publice de radio si televiziune.

- Modificarea Codului Penal in sensul propunerilor ministrului justitiei (eliminarea calomniei din Codul Penal).

Alte aspecte discutate:

- Participantii au solicitat reducerea la zero a TVA pentru presa scrisa.

- Este necesara stimularea unei reactii din interiorul comunitatii profesionale fata de incalcarea bunelor practici jurnalistice si de afaceri, in virtutea pricipiului autoreglementarii, sustinut de COM.