Social-democratul Gerhard Schröder, si Angela Merkel, contracandidatul sau conservator pentru functia de cancelar federal in perspectiva alegerilor programate pentru 18 septembrie, s-au confruntat duminica seara intr-o dezbatere electorala televizata, consacrata in special situatiei economice a tarii.

La finalul celor 90 de minute ale duelului, sondajele difuzate de principalele posturi de televizune l-au indicat invingator detasat pe Schroeder, cu aproape 70% dinte optiuni, considerandu-l mai convingator decat pe Merkel.

Analistii au apreciat, totusi, favorabil prestatia Angelei Merkel, in fata unui cancelar carismatic si foarte degajat in relatia cu mass-media.

Candidata Uniunii Crestin-Democrate (CDU), mai sigura de sine si mai combativa decat se anticipa, l-a plasat permanent in defensiva pe actualul cancelar, reprosandu-i cresterea record a somajului in perioada celor doua mandate. Angela Merkel a evocat si o "lipsa de incredere" intre Schröder si membrii formatiunii sale politice, Partidul Social-Democrat (SPD).

Ea si-a prezentat propria formatiune drept un "partid modern pentru secolul al XXI-lea" si a promis crearea de noi locuri de munca. "Vom face campanie pentru fiecare vot in vest si in Est, in Nord si in Sud", a spus Angela Merkel, originara din fosta Germanie Democrata.

La randul sau, cancelarul Gerhard Schröder a raspuns punct cu punct la intrebari, atacand in acelasi timp proiectul conservatorilor de crestere a TVA. Schröder a aparat reformele lipsite de popularitate ale guvernului sau, pe care "nimeni nu a avut curajul" sa le adopte inainte, dupa cum a declarat el - aluzie la era conservatorului Helmut Kohl, cancelar intre 1982 si 1998.

Actualul sef al executivului berlinez a acuzat-o pe Merkel de intentia de a renunta la modelul social german.

Dupa prima ora de dezbateri, dominata de chestiuni economice, discutia s-a orientat treptat spre teme sociale si diplomatice. Un moment de tensiune a fost si acela in care cei doi candidati si-au confruntat viziunile in ceea ce priveste Turcia si perspectivele sale de aderare la Uniunea Europeana.

In timp ce Angela Merkel a reafirmat ca o "atitudine onesta" fata de Turcia ar fi oferirea unui "parteneriat privilegiat", Schröder a acuzat-o pe sefa crestin-democratilor ca nu intelege mizele geostrategice si avantajele aderarii unei mari tari musulmane la UE.

La 12 septembrie, Gerhard Schröder si Angela Merkel se vor infrunta intr-o noua dezbatere televizata, la care vor lua parte si liderii formatiunilor mai mici inscrise in cursa electorala.