In ultimele luni, s-au introdus trei tipuri diferite de taxe pentru abonamentul la cablu, care au impins pretul abonamentului in sus cu peste 20 de procente. Operatorii spun ca aceste majorari dauneaza nu doar consumatorului final, cat si dezvoltarii industriei de cablu. Pentru abonamentul la cablu tv, romanii vor plati in septembrie cu 22 la suta mai mult decat plateau in mai 2005.

La baza acestei scumpiri sta introducerea prin lege a trei taxe noi, si nu imbunatatirea serviciilor. Este vorba despre Taxa pe Valoarea Adaugata (19 la suta), taxa pentru drepturi de autor si drepturi conexe (2 la suta) si, mai nou, taxa de cinematografie (1 la suta).

"Problema este ca vom plati mai mult pentru un produs care nu e in nici un fel mai bun, intrucat furnizorii de cablu nu fac decat sa colecteze aceste sume si sa le retransmita statului", ne-a declarat Radu Petric, presedintele Asociatiei de Comunicatii prin Cablu (ACC). Mai mult, reprezentantii ACC se asteapta ca unele taxe sa creasca.

Este vorba despre taxa pentru drepturi de autor si drepturi conexe care ar putea creste cu inca 4,5 la suta. In plus, integrarea Romaniei in UE va determina de asemenea o crestere a tarifelor la cablu, tara noastra avand in continuare cele mai mici tarife pentru serviciile de cablu tv.

Daca un bulgar plateste in medie circa 9 euro pe luna pentru abonamentul de baza si un ceh 15 euro, un roman plateste aproximativ 6 euro pe luna.

Investitiile, descurajate de avalanSa taxelor

Urmarea acestor majorari de tarife din cauza taxarii va fi in primul rand scaderea numarului de abonati, dar si scaderea investitiilor interne si externe in industria de cablu, este de parere reprezentantul ACC. "Firmelor de cablu le va fi mai greu sa obtina credite bancare sau sa atraga investitii straine pentru o afacere supusa constant unei taxari imprevizibile.

Aceste investitii sunt insa vitale pentru dezvoltarea infrastructurii pentru a putea furniza servicii suplimentare: nu doar cablu tv, ci si telefon si Internet", a mai precizat Petric.