Incertitudinile legate de cit va fi taxa pe valoare adaugata in 2006 au luat sfirsit. Conducerea PNL a decis ieri ca TVA sa aiba aceeasi cota ca si in prezent.

„Nivelul taxelor pe baza carora se va stabili bugetul va fi urmatorul: TVA va ramine 19%, cota unica va fi 16%, iar contributiile pentru asigurari sociale se vor diminua cu un anumit procent, care se va stabili in saptaminile viitoare“, a declarat ieri ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu.

Acesta a fost invitat la sedinta Biroului Permanent Central al PNL pentru a-si prezenta punctul de vedere cu privire la strategia fiscala pe care guvernul o preconizeaza pentru urmatorii ani. Varianta lui Vladescu a fost impartasita si de seful Executivului, Calin Popescu Tariceanu, cel care, nu o data, a avansat ideea majorarii TVA incepind cu 1 ianuarie 2006.

35% in PIB, din taxe si impozite

In strategia fiscala se prevede o crestere a gradului de colectare a veniturilor la buget. Ministrul a spus ca in trei-patru ani veniturile bugetare generate de taxe si impozite vor ajunge la nivelul de 35% in PIB.

„Romania are nevoie de 35% venituri bugetare in PIB pentru a putea acoperi cheltuielile la nivelul solicitat de o tara europeana cu sistemele de protectie sociala dezvoltate in tarile europene.

In acest moment, si in ultimii 15 ani, Romania se invirte in jurul a 30%, iar orice politica strins legata de cresterea sau majorarea unei taxe nu poate genera venituri suplimentare mai mari de unu la suta“, a spus Vladescu.

Cu ochii pe evaziune

„Va trebui sa punem mare accent in perioada urmatoare (...) pe realizarea veniturilor si pe diminuarea evaziunii fiscale. Diminuarea evaziunii fiscale nu se rezolva insa numai la nivelul Ministerului Finantelor, ci si pe piata muncii“, a declarat, la rindul sau, premierul Tariceanu.

Analistul economic, Ilie Serbanescu, considera ca tinta de 35% este imposibil de realizat intr-un interval atit de scurt.