Consiliul Concurentei a realizat, impreuna cu expertii germani in cadrul Proiectului de Twinning Phare, Manualul privind dreptul ajutorului de stat in Romania. Acesta este primul document de acest fel elaborat si publicat in Romania.

Manualul ofera o privire generala asupra notiunii de ajutor de stat atat prin prisma regulilor privind ajutorul de stat aplicate in Romania, cat si din perspectiva aderarii tarii noastre la Uniunea Europeana.

La elaborarea lucrarii s-a avut in vedere legislatia in domeniu publicata pana la data de 15 iunie 2005.

Acest document prezinta intr-o structura unitara toata problematica privind ajutorul de stat, si se adreseaza atat autoritatilor statului care acorda asemenea masuri de sprijin, cat si companiilor, astfel incat toti cei interesati sa aiba o imagine de ansamblu asupra domeniului ajutorului de stat.

Scopul principal al acestei lucrari este pregatirea in domeniul ajutorului de stat atat a furnizorilor de ajutor de stat (ministere, agentii nationale, intreprinderi cu capital de stat, etc), cat si a beneficiarilor de ajutor de stat (societati private, societati de stat), pentru a intelege si aplica legislatia specifica privind ajutorul de stat, precum si pentru a constientiza riscurile la care

se expun in cazul aplicarii gresite a acesteia.

Obiectivul primordial al politicii in domeniul ajutorului de stat, dupa cum este subliniat si in lucrarea mentionata, consta in realizarea unui echilibru intre necesitatea acordarii de catre stat a ajutoarelor de stat si protejarea concurentei pe piata relevanta.

Consiliul Concurentei, singura autoritate responsabila cu politica in domeniul ajutorului de stat in Romania pana la aderare, autorizeaza numai ajutoarele de stat care indeplinesc criteriile prevazute de Legea privind ajutorul de stat si de regulamentele si instructiunile emise in aplicarea acesteia.

Una din principalele probleme mentionate in Manual priveste aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, care va presupune schimbari fundamentale cu privire la prevederile procedurale si materiale ale reglementarii ajutorului de stat in Romania, in special in cazul controlului ajutorului de stat.

Astfel, atat autorizarea cat si controlul ajutoarelor de stat vor fi realizate de Comisia Europeana in locul Consiliului Concurentei din Romania.

Romania a adoptat un cadru national privind ajutorul de stat si a introdus un mecanism de monitorizare a ajutoarelor de stat, sarcina rezultata din conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca pentru a deveni membru al Uniunii Europene.

Acesta cuprinde, ca instrumente legislative, pe de-o parte, Legea concurentei nr.21/1996 (republicata in Monitorul Oficial nr. 742/16.08.2005) si Legea privind ajutorul de stat nr.143/1999 (republicata in Monitorul Oficial nr. 744/16.08.2005), iar pe de alta parte, regulamente si instructiuni, ce formeaza norme detaliate in vederea aplicarii Legii privind ajutorul de stat.

Toate documentele oficiale pot fi consultatea pe pagina de internet a institutiei www.consiliulconcurentei.ro.