Lumea politica din Basarabia se va imbogati in aceasta luna cu un nou partid, Partidul European, care se va constitui sambata, 10 septembrie, in cadrul unui congres in care se vor adopta statutul si programul noii formatiuni.

Reprezentantul Grupului de Initiativa, Dorian Furtuna, sustine ca Partidul European este constituit din tineri care „vin sa dea o alta prestanta politicii moldovenesti, creand o alta elita politica cu valori clare europene”, informeaza Moldova Azi.

Partidul European, formatiune cu doctrina social-liberala, va pune accent pe „o echipa competenta si pe actiune”.

„Partidul European este reprezentat de o echipa de oameni tineri, competenti, care vor activa zilnic pentru a apropia Moldova de Europa - nu prin vorbe, ci prin fapte”, a mai declarat Furtuna.

La intrunirea din 10 septembrie se va alege si presedintele noului Partid European care ar putea fi unul dintre liderii Grupului de Initiativa, Viorel Ghimpu.

Participantii la Congres vor mai aproba si sigla formatiunii si isi vor alege cativa membri ai Biroului Politic si ai Consiliului Politic National al PE. La Congres sunt asteptati sa participe aproximativ 300 de delegati din aproximativ 20 de raioane si municipii din Basarabia, dar si invitati de peste hotare.

Potrivit legislatiei din Republica Moldova, pentru ca o formatiune sa fie inregistrata, aceasta trebuie sa aiba cel putin 5000 de membri in cel putin jumatate din raioanele si municipiile din republica.