Agentia internationala de rating Standard&Poor’s a anuntat astazi imbunatatirea nivelului riscului de tara (rating-ului) acordat Romaniei, tara noastra iesind din grupa de risc “speculativ” a emitentilor de datorie expusi fluctuatiilor si incadrandu-se in categoria de risc aferenta nivelului investitional (investment grade), caracteristic tarilor cu o solvabilitate acceptata de marea majoritate a

investitorilor.

Standard&Poor’s devine astfel a doua agentie de rating internationala, dupa Fitch, care isi schimba substantial perceptia asupra Romaniei clasificand-o in categoria tarilor cu nivel investitional, creand premizele diversificarii bazei investitionale pentru instrumentele emise de statul roman cat si a cresterii investitiilor straine directe in Romania.

Riscul de tara pentru imprumuturi suverane pe termen lung, in valuta, este apreciat de catre Standard&Poor’s la BBB-.

De asemenea, nivelul rating-ului pentru celelalte categorii, conform metodologiei de evaluare a Standard&Poor’s, este:

* A-3, pentru imprumuturi in valuta pe termen scurt (apreciere de la B)

* BBB, pentru imprumuturi pe termen lung in moneda locala (apreciere de la BBB-)

* A-3, pentru imprumuturile pe termen scurt in moneda locala.Decizia de imbunatatire a nivelului riscului de tara a fost luata, conform comunicatului emis de Standard&Poor’s, “in baza imbunatatirii generale a indicatorilor fiscali, pe fondul unei cereri interne in expansiune “.

“Cresterea economica pare a se indrepta spre 6% in 2005, in conditiile in care crererea interna a crescut de aproape doua ori mai rapid“, a declarat dl. Moritz Kraemer, analistul Standard&Poor’s.

In opinia agentiei de rating, deficitul bugetar va atinge 1.3% din PIB ca urmare a cheltuielilor suplimentare generate de inundatiile care au afectat tara in aceasta vara. Datoria publica va scadea la mai putin de 20% din PIB in 2005, adica mult sub media aferenta nivelului de rating acordat.

Consolidarea fiscala sustinuta si controlul bugetar asupra sectorului companiilor de stat vor ar putea conduce la stabilizarea indicatorilor de datorie publica.

Pana la sfarsitul decadei curente, datoria publica raportata la PIB se va ridica la un nivel moderat de 22%, pe fondul unei cresteri economice stabile de 5% si a unei presiuni generate de cheltuielile legate de aderarea la Uniunea Europeana.

O serie de aspecte, cum ar fi slabiciunea institutionala, dezechilibrele externe, nivelul scazut de prosperitate economica si arieratele inca mari, desi in scadere, din economie, se constituie inca in constrangeri asupra nivelului riscului de tara pentru Romania, afirma agentia.

Analistul agentiei declara ca “aceste dezechilibre externe sunt insa compensate de perspectivele de aderare la Uniunea Europeana, ceea ce face ireversibil procesul de modernizare economica. Asteptam in continuare ca guvernul sa ia masurile necesare in vederea reducerii deficitului de cont curent, deficit ce ar putea atinge 9% in acest an“, a mai spus Kraemer.

In acest context, o abordare prudentiala a finantelor publice si o gestionare atenta a fluxurilor de capital si a expansiunii creditului neguvernamental devin vitale.

Totodata, comunicatul agentiei arata faptul ca o amanare a aderarii Romaniei la Uniunea Europena, pentru anul 2008, nu va reprezenta, prin ea insasi, o presiune asupra rating-ului de tara pentru Romania.

"Urmare a performantelor macroeconomice recente si a cresterii sustenabilitatii acestora in contextul reformelor incepute de noul Guvern, decizia agentiei de rating se pliaza perfect cu strategia Ministerului Finantelor Publice de consolidare a managementului datoriei publice prin prisma introducerii unor benchmark-uri pe piata de capital interna si externa pentru obligatiunile romanesti si a

diversificarii bazei investitionale pentru instrumentele emise de statul roman" a declarat Dragos Neacsu, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice.