Luni seara, Mohamad Yassin, unul dintre martorii din cazul rapirii celor trei jurnalisti romani rapiti in Irak, a fost chemat pentru audieri la Parchetul General. Intre orele 18.00 si miezul noptii, cetateanul roman de origine siriana a povestit procurorilor despre implicarea sa in “cazul Irak”.

Ziarul „Gandul” a descoperit ca, in timp ce Yassin vorbeste procurorilor despre modul in care a intervenit in cazul ziaristilor, numele sau apare intr-un nou caz de rapire!

Doctorul arab – ajuns celebru dupa ce a pozat ca negociator pentru eliberarea jurnalistilor – a aparut si in alt caz de sechestrare. De aceasta data a partenerului sau de afaceri.

In 2002, Mohamad Yassin avea, printre partenerii sai de afaceri si pe M. Jawad – cetatean de origine irakiana. Surse din comunitatea araba sustin ca cei doi erau amici, dar relatia lor se axa doar pe afacerile derulate la Bucuresti. In 2003, in timpul uneia dintre deplasarile sale in Irak, Jawad a fost rapit.

Organizatia care a pus la cale sechestrarea lui Jawad a cerut bani in schimbul eliberarii omului de afaceri irakian. In acel moment, doctorul Yassin a fost cel care a intervenit. Asa cum sustin surse din comunitatea araba, el a fost cel care l-a scos pe Jawad din mainile rapitorilor.

Unii sustin chiar ca scenariul – cu Yassin plecat la Bagdad si intrat in pozitia celui care negocia cu rapitorii – a fost identic. Suma care a fost platita la vremea respectiva gruparii teroriste nu este nici astazi cunoscuta.

Despre Jawad se stie, insa, ca are un birou la Londra si ca mai vine din cand in cand in Romania. Curios este ca gruparea care a pus mana pe omul de afaceri irakian nu a revendicat niciodata, public, operatiunea. Mohamed Yassin nu a dorit sa vorbeasca despre acest caz.

Contactat telefonic, cetateanul roman de origine siriana, ne-a spus ca nu doreste sa vorbeasca nimic. „Nu ma mai sunati, nu ma mai deranjati. Nu vreau sa spun nimic”, ne-a declarat Yassin. Sirianul nu a dorit sa faca cunoscute elemente legate de rapirea lui Jawad nici in fata procurorilor.

El a refuzat sa raspunda atunci cand a fost intrebat la Parchet „daca a participat activ la eliberarea partenerului sau rapit in Irak”.

Dr. Yassin ramane unul dintre personajele controversate in cazul rapirii celor trei jurnalisti romani. Despre acesta s-a descoperit ca, in timpul crizei, a mers la Cotroceni impreuna cu Omar Hayssam pentru a discuta cu presedintele, dupa care, in urma cu trei luni, a primit de la Traian Basescu un certificat de onorabilitate.

Si asta, in conditiile in care averea lui Hayssam a fost transferata in conditii dubioase tocmai doctorului Yassin. Iar acum, numele doctorului apare intr-un caz cu iz de terorism pentru bani.