La jumatatea lunii iulie Guvernul anunta ca va subventiona cu 15 milioane lei vechi achizitionarea centrale termice moderne.

Proiectul a fost finalizat de comitetul interministerial, si urmeaza sa se desfasoare pe patru ani, iar pentru acest an, bugetul aprobat ajunge pentru 60.000 de beneficiari.

Cei care vor sa beneficieze de aceasta prevedere trebuie sa stie ca potrivit normelor in vigoare, debransarile sunt posibile pana la jumatatea lunii septembrie, iar cei care nu se grabesc vor trebui sa astepte pana in luna aprilie a anului viitor.

Pentru a putea sa beneficieze de accessit subventie, beneficiarul trebuie sa indeplineasca trei conditii: sa nu detina centrala termica, sa aiba un sistem de incalzire cu randament scazut si venitul net pe membru de familie sa nu depaseasca 3,1 milioane lei vechi.

Un motiv in plus pentru cei care vor sa-si achizitioneze centrale termice il reprezinta cresterea gigacaloriei care s-a scumpit in aceasta vara cu aproximativ 20 de procente.

In prezent, exista peste 700.000 de familii care se incalzesc cu sobe de teracota cu arzator de gaz, iar subventia acordata de stat acopera aproximativ 30-35 la suta din costurile totale de achizitie si montare ale unei centrale termice.

In fiecare an sistemul centralizat de incalzire pierde teren in fata centralelor termice, astfel ca luna trecuta mai mult de 2.800 de proprietari au renuntat la serviciile centralizate, in favoarea unei centrale termice individuale.