Eliberarea postului de mitropolit al Ardealului, dupa trecerea in nefiinta a lui IPS Antonie Plamadeala, a declansat o competitie acerba in BOR pentru ocuparea scaunului de mitropolit la Sibiu.

Jocurile de culise privind alegerea viitorului mitropolit al Ardealului au inceput de citeva luni, de cind IPS Antonie Plamadeala a intrat in agonie si a devenit clar ca sfirsitul sau este iminent. Diversele grupuri de interese sint acum bine conturate, iar diferenta intre primii trei favoriti in cursa o va face Sfintul Duh, sint convinsi preotii.

De la Nürnberg la Sibiu

IPS Serafim Joanta (57 de ani), cel care conduce din 1994 Mitropolia Ortodoxa Romana pentru Germania si Europa Centrala, este considerat de multi clerici candidatul cu cele mai mari sanse de a ajunge mitropolit al Ardealului. Pina a fi inscaunat la Nürnberg, a fost patru ani episcop vicar la Sibiu, fiind insa indepartat, se spune, pentru a nu stirbi autoritatea lui Plamadeala.

„Chiar dupa ce a murit IPS Antonie, la Catedrala din Sibiu multi credinciosi vorbeau despre IPS Serafim ca despre viitorul mitropolit.

Este un ierarh misionar, care a mai lucrat la Sibiu si este si foarte dorit acolo“, crede IPS Teodosie, episcopul Dobrogei, care se autoexclude din cursa pentru Ardeal, spunind: „Eu nu vreau sa fiu mitropolit, asa cum s-a spus, ci am vrut doar sa reinfiintez Mitropolia Dobrogei“.

La rindul sau, contactat telefonic, IPS Serafim nu neaga ca are citeva atuuri care il recomanda pentru functia de mitropolit la Sibiu: „Sint ardelean si am fost episcop vicar la Sibiu. In Biserica insa lucreaza Duhul Sfint mai presus de orice“, explica IPS Serafim Joanta.

Omul locului

Un alt candidat aflat in topul preferintelor este IPS Andrei Andreicut (56 de ani) de la Alba-Iulia, care are o imagine foarte buna in Sinod si este sustinut de IPS Bartolomeu Anania. Ca si Joanta, el are avantajul ca stie deja problemele acestei mitropolii.

„Deocamdata nu mi-am pus aceasta problema, caci elegant si duhovniceste este sa asteptam sa treaca cele 40 de zile de la stingerea IPS Antonie“, evita IPS Andrei sa ofere un raspuns transant.

Asul din mineca lui Daniel

Desi aflat pe o treapta mai jos in ierarhia bisericeasca, PS Laurentiu Streza (58 de ani), episcop al Caransebesului, este cotat de altii cu cele mai mari sanse pentru functia de mitropolit. Principalul sau atu este sustinerea IPS Daniel de la Iasi, revendicindu-se din acelasi curent ecumenic din BOR.

Ca si mitropolitul Moldovei, inainte de 1990, Streza a facut studii la Bossey, in Elvetia, si la Freiburg, in Germania, fiind ulterior si profesor de teologie la Sibiu. In plus, Daniel ar avea un aliat pretios cind se va pune problema succesiunii la pozitia de patriarh.

„Intre IPS Andrei, unul dintre episcopii mai conservatori, si PS Laurentiu, mai putin iubit de credinciosi si in Sinod, solutia optima pare a fi mitropolitul Serafim, care are o pozitie de echilibru in BOR“, crede Razvan Codrescu, redactor-sef la revista „Lumea credintei“.

Si laicii au un cuvint de spus

Alti candidati potentiali sint PS Vincentiu Ploiesteanu, episcop vicar patriarhal, despre care se stie ca isi doreste cu ardoare aceasta functie si are si o oarecare influenta asupra PF Teoctist.

Nu este exclus nici ca PS Ioan al Covasnei sa fie propus in Sinod, insa dezavantajul sau este, paradoxal, tocmai acela ca este foarte apreciat pentru opera sa misionara intr-o zona predominata de maghiari. Fara sanse prea mari, se vehiculeaza si numele PS Casian Craciun, de la Galati, precum si cel al PS Nifon, episcopul de Tirgoviste.

Pentru a-i lua locul lui Plamadeala, toti acestia ar trebui sa fie propusi de Sinod si apoi votati in Colegiul Electoral Bisericesc, care cuprinde Sinodul, Adunarea Nationala Bisericeasca si Adunarea Eparhiala de la Sibiu. Din ultimele doua structuri fac parte si mirenii, totalul alegatorilor fiind in jur de 160.

„BOR este singura in care laicii au acces la toate palierele decizionale, aceasta datorindu-se fostului mitropolit al Ardealului Andrei Saguna“, precizeaza teologul Radu Preda, profesor la Universitatea „Babes-Bolyai“ din Cluj, precizind ca miza functiei de mitropolit al Ardealului este cu atit mai mare cu cit in 2007 Sibiul va fi capitala culturala europeana si va gazdui a treia Adunare plenara

a Conferintei Bisericilor Europene.