Sarbii din Kosovo solicita o mai buna protectie din partea trupelor internationale ce stationeaza in Kosovo dupa ce doi tineri au fost ucisi saptamina trecuta intr-o enclava din provincia iugoslava.

Cativa lideri ai comunitatii sirbesti au declarat ca, in lipsa unor garantii ferme privind securitatea lor, isi vor continua planurile de infiintare a propriilor garzi de aparare.

Ivan Dejanovic, in varsta de 24 de ani, si Aleksandar Stankovic, de 28 de ani, au fost impuscati mortal pe 29 august pe drumul care duce dinspre Strpce catre Urosevac/Ferizaj, la 80 de kilometri sud-est de Pristina.

Cei doi au fost ucisi in momentul in care automobilul in care se gaseau a fost depasit de vehiculul atacatorilor, care au deschis focul.

Victimele au fost recunoscute cu usurinta ca fiind sarbi, masina acestora avand numere de inmatriculare iugoslave. Alti doi sarbi au fost raniti in timpul acestui incident.

Infuriati, sarbii au organizat proteste la Strpce si in enclavele sarbe din Mitrovica de Nord si Gracanica, fortele internationale de securitate fiind invinuite pentru aceasta varsare de sange.

Trupele internationale „nu depun destule eforturi pentru a asigura securitatea sarbilor din Kosovo”, a declarat Stanko Jakovljevic, primarul orasului Strpce.

“Nu vom mai tolera astfel de comportamente iresponsabile.”

KFOR si politia ONU, cunoscuta ca Politia UNMIK, sunt responsabile de siguranta provinciei Kosovo din anul 1999, cand autoritatile sarbe au fost nevoite sa se retraga in urma bombardamentelor NATO.

Acestea colaboreaza acum cu o forta politieneasca locala, Serviciul de Politie din Kosovo, KPS.

Aproximativ 90% din populatia din teritoriu, reprezentata de albanezi, doreste independenta. Totusi, Kosovo ramane, intre timp, parte din Serbia, din punct de vedere legal.

Kai Eide, trimisul ONU in Kosovo, urmeaza sa prezinte un raport luna aceasta, evaluand masura in care albanezii din Kosovo au depus destule eforturi pentru a garanta drepturile minoritatii sarbe.

Raportul va avea un mare impact asupra discutiilor referitoare la viitorul provinciei Kosovo, care vor incepe in acest an.

Ljubomir Milekovic, in varsta de 42 de ani, proprietarul unui magazin din Strpce, a declarat ca recentele crime au zguduit moralul comunitatii sale.

“Atmosfera este tensionata si ne facem cu totii griji in legatura cu siguranta familiilor noastre,” a afirmat acesta.

“Daca KFOR si politia locala nu ne pot garanta siguranta, va trebui sa organizam noi propriile noastre garzi pentru a ne apara.”

Pareri similare au fost expuse la ultima sedinta de criza la care au participat reprezentanti ai tuturor satelor sarbe din jurul orasului Strpce.

Multi reprezentanti au afirmat ca ar trebui sa ia in considerare foarte serios posibilitatea organizarii propriei lor politii, daca KFOR, Politia UNMIK si KPS nu reusesc sa le garanteze securitatea.

Neeraj Singh, purtatorul de cuvant al UNMIK, a declarat ca nu considera ca astfel de garzi sunt necesare, serviciul pe care il reprezinta facand deja eforturi in intampinarea cererilor sarbilor.

“Locuitorii din Strpce au cerut mai multi politisti, iar noi ii vom detasa intr-un numar mai mare pentru a patrula in zona,” a declarat acesta.

Singh a afirmat ca s-a inregistrat deja o imbunatatire a serviciilor oferite.

Printre initiativele de succes recente s-a numarat si infiintarea unor consilii de prevenire a crimelor in toate sectiile de politie municipale si comunale, in 25 de sate ale minoritatii sarbe din toata provincia Kosovo, a adaugat oficialul UNMIK.

Scopul a fost acela de „a asigura locuitorilor dreptul la decizie in ceea ce priveste siguranta regiunii in care traiesc”, a adaugat Singh.

Totusi, multi sarbi sunt convinsi ca Politia UNMIK Police a facut prea putin pentru a-i depista pe autorii unor crime cu motivatie etnica impotriva sarbilor, menite, se spune, sa ii alunge pe sarbii din Kosovo din locuintele lor.

Milan Ivanovic, liderul Consiliului National Sarb, SNC, din Mitrovica de Nord afirma ca cei mai multi sarbi si-au pierdut increderea in Politia UNMIK dupa ce aceasta nu a reusit sa rezolve cazuri de crima mai vechi.

“Cand tinerii sarbi au fost ucisi la Gorazdevac ne-au spus ca vor rascoli peste tot in cautarea ucigasilor,” spune Ivanovic. „Dar la mai bine de doi ani dupa acele evenimente, nimeni nu a fost prins.”

Ivanovic s-a referit la uciderea altor doi tineri sarbi, impuscati mortal pe 13 august 2003 in timp ce inotau cu prietenii lor intr-un rau din Gorazdevac, un sat de langa Peja/Pec.

O alta crima infioratoare a implicat uciderea a trei membri ai familiei Stolic, din Obiliq, pe 4 iunie, un caz care, de asemenea, nu a fost solutionat.

Singh recunoaste aceste esecuri, insa afirma ca acestea sunt, totusi, compensate de o serie de succese ale politiei.

“Nu am rezolvat cazurile de crima de la Gorazdevac si Obilic dar am rezolvat cazul uciderii unui tanar sarb din Gracanica si avem un proces in desfasurare impotriva unui suspect implicat in cazul atentatului cu bomba asupra autobuzului din Nis,” a declarat acesta.

Singh s-a referit initial la uciderea prin impuscare a unui adolescent sarb din Gracanica, de langa Pristina, in luna iunie a anului trecut. Doi albanezi au fost acuzati de aceasta crima.

Florim Ejupi, un albanez, a fost acuzat de atentatul cu bomba asupra unui autobuz, eveniment care s-a soldat cu uciderea a sapte cetateni sarbi si cu ranirea altor 43.

Singh sustine ca rata crimelor inter-etnice a scazut in Kosovo, nici o alta crima nefiind raportata din luna iunie a anului trecut.

“Acesta este, intr-adevar, un incident tragic, insa este, totusi, unul izolat, care nu se inscrie intr-o serie de alte evenimente,” a declarat Singh, referindu-se la evenimentele de la Strpce. „Am constatat o scadere clara a numarului crimelor inter-etnice din Kosovo.”

Totusi, discutiile despre tendinta ratei criminalitatii nu conteaza prea mult pentru sarbii din regiune.

Milos Radovic, in varsta de 57 de ani, care lucreaza la serviciul de ambulanta din Strpce si care locuia in orasul Urosevac/Ferizaj inainte de conflict, a afirmat ca el este unul dintre cei multi care abia asteapta sa plece.

“Viata e grea aici, iar aceasta crima nu face altceva decat sa imi intareasca motivele sa nu mai vreau sa locuiesc in Kosovo,” spune barbatul.

“Astept sa ies la pensie si apoi voi pleca in Serbia.”

Totusi, Sasa Milosavljevic, in varsta de 31, functionar bancar in orasul Strpce, afirma: “Nu ma simt in siguranta in urma recentelor evenimente, insa voi ramane pentru ca viata mea e aici. Tot ce am si iubesc se afla aici.”

de Nikola Krstic in Strpce si Jeta Xharra in Pristina, Institute for War and Peace Reporting

Nikola Krstic este redactor la postul local de televiziune din Strpce, TV HERC. Jeta Xharra este directorul Retelei Balcanice de Investigatii Media (BIRN) in Kosovo. Traducere de Lucian Gavril