Romania si Bulgaria vor intra in Uniunea Europeana in momentul in care vor indeplini toate angajamentele luate, a declarat liderul opozitiei germane, Angela Merkel, in timpul unei confruntari televizate cu cancelarul Gerhard Schroeder.

Radio France International comenteaza ca Merkel a declarat ferm ca cele doua state candidate trebuie sa indeplineasca cerintele cerute de UE inainte de a se alatura statelor membre. Un punct fierbinte al confruntarii a fost inceperea negocierilor Turciei cu UE.

Angela Merkel si-a mentinut pozitia in legatura cu aderarea Turciei, fiind de parere ca Uniunea Europeana ar trebui sa ofere acesteia un parteneriat privilegiat si nu calitatea de membru cu drepturi depline.

"Ar fi un act iresponsabil din partea UE, a argumentat Merkel, sa inceapa negocierile cu Turcia luna viitoare cu prezumtia ca acestea vor avea ca rezultat aderarea, dupa care intregul proces sa deraieze atunci cand parlamentele catorva state membre vor respinge acordul final in urma unor referendumuri nationale."

Schroeder a sustinut ca Merkel nu intelege pozitia geostrategica a Turciei in regiune. "Daca reusim sa aducem Turcia in randul societatilor vestice, sa combinam non-fundamentalistii islamici la valorile vestului, atunci am asigurat siguranta in Germania si UE", a spus Schroeder.

Sursa: Sofia News Agency

Deutsche Welle titreaza: Cancelarul Schroeder a castigat duelul televizat cu rivala sa crestin-democrata

Cancelarul german Gerhard Schroeder este, potrivit sondajelor, castigatorul clar al singurului duel televizat purtat duminica seara cu contracandidata sa crestin-democrata, Angela Merkel, in vederea alegerilor anticipate din 18 septembrie. Potrivit acelorasi sondaje, insa, si presedinta Uniunii Crestin Democrate a reusit sa puncteze cu mult peste asteptari.

In timp ce Schroeder a reusit sa-si impuna punctele de vedere la temele pensie, politica externa si fiscala, Angela Merkel a oferit argumente mai bune in domeniile protectia familiei si crearea de noi locuri de munca.

Asa cum era de asteptat, atat reprezentantii Partidului Social Democrat, cat si cei ai Uniunii Crestin Democrate au reclamat victoria pentru candidatul lor la sefia viitorului guvern.

Observatorii au pareri impartite in privinta rezultatului acestei confruntari mediatice. Cu multa tensiune s-a asteptat in Germania derularea duelului televizat dintre actualul cancelar Gerhard Schroeder, si contracandidata sa conservatoare, Angela Merkel, care conduce UCD. Confruntarea a durat o ora si jumatate. Cine a cistigat-o? Si cum a fost abordata chestiunea aderarii Romaniei la UE?

Schroeder a intrat in cursa cu un avantaj personal net. Un virtuos maestru al punerii in scena mediatice, actualul cancelar e locomotiva partidului sau, care, paradoxal, treneaza in sondaje mult in urma opozitiei crestin-democrate.

In schimb, demnitarul social-democrat s-a bucurat din capul locului de mult mai multa simpatie din partea alegatorilor, decat contracandidata sa provenind din estul Germaniei.

Dotata cu o personalitate initial aparent stearsa, Angela Merkel s-a profilat in ultimii ani printr-o munca asidua, reusind in cele din urma performanta deloc neglijabila de a se impune in fata puternicilor principi regionali ai opozitiei conservatoare.

Totusi, inaintea duelului lor tv, nu mai putin de 65 la suta dintre alegatori erau convinsi ca Merkel n-are nici o sansa in fata lui Schroeder. Doar 28 la suta credeau contrariul.

Dupa confruntare, cancelarul a ramas in frunte, dar, in mod semnificativ, Schroeder a inregistrat o usoara pierdere de viteza: Doar 48 la suta dintre telespectatori l-au desemnat drept invingator, in vreme ce pozitia rivalei sale a ramas stabila, la 28 de procente.

In ce masura acest joc al cifrelor va avea un impact notabil asupra electoratului ramane de vazut. De regula, astfel de dezbateri nu se incheie niciodata cu o schimbare dramatica a optiunilor cetatenilor, daca nici unul dintre candidati nu gafeaza serios. Nici Schroeder, nici Merkel n-au facut erori grave.

Ca profesionisti ai politicii ambii se pregatisera bine si si-au mentinut emotiile sub control chiar daca s-a simtit in diverse instante ca lupta din greu spre a-si pastra calmul si a nu sari calul in reactie la unele atacuri mai dure ale adversarui politic.

In mod remarcabil, seful actualului executiv s-a vazut constrans sa actioneze din defensiva, atacurile survenind mai frecvent din partea Angelai Merkel. Preluand conducerea ostilitatilor, Merkel a reusit sa obtina tematic, marginalizarea programului guvernamental si plasarea in centrul discutiilor a revendicarilor opozitiei crestin-democrate.

Controlind in prezent Bundesratul, camera superioara a Parlamentului, conservatorii d-nei Merkel, sustinuti de crestin-socialii bavarezi si de liberi vor cu orice pret sa treaca si la conducerea Bundestagului, camera inferioara a forului legislativ german.

In acest caz, crestin-democratii ar prelua execetivul federal fara nici un fel de piedici legislative, putand la rigoare reorienta radical Germania federala. Or, conservatorii, condusi aacum 3 ani de premierul bavarez Stoiber, s-au aflat si inaintea alegerilor precedent pe punctul de a prelua integral puterea, dar au capotat in fata unui Schroeder pe cat de energic, pe atat abil.

Liderul social-democrat reusise atunci sa profite intre altele de pe urma temerilor germanilor de un iminent razboi in Irak. Si in duelul tv de ieri, Schroeder, mai palid in domeniile politice interne cheie ale muncii si promovarii familiilor, mai puternic in sfera fiscala, a reusit sa puncteze pe taram extern.

Cancelarul se prezinta in postura unui lider apt sa garanteze pacea si mentinerea Germaniei in afara unei cirtuale interventii menite sa puna capat programului nhuclear iranian.

Mai problematica din unghi electoral ramane optiunea stangii in chestiunea extinderii europene. Uniunea Crestin Democrata are de partea ei numerosi alegatori care nu doresc aderarea Turciei si se simt suprasolicitati de galopanta largire a Uniunii. Stanga argumenteaza ca doar integrarea Ankarei ar fi in masura sa stabilizeze frontierele spre lumea islamica a Uniunii Europene.

In duelul tv de duminca seara subiectul aderarii Romaniei nu s-a abordat decat in treacat. Subiectul romanesc a fost mentionat in contextul refuzului crestin-democrat de a accepta integrarea Turciei.

Lidera opozitiei conservatoare, Angela Merkel, a afirmat ca, dupa recenta includere in Uniune a 10 state central-si esteuropene, si "proxima aderare a Romaniei si Bulgariei, germanii vor sa stie in primul rand care vor fi granitele finale ale UE".

Anterior toti liderii politici germani s-au pronuntat in genere in favoarea aderarii Romaniei si Bulgariei, Merkel cerand insa ca primirea in 2007 a Bucurestiului si Sofiei sa se produca doar dupa o atenta verficare a indeplinirii criteriilor de integrare.

Sursa: Deutsche Welle