Zeci de sindicalisti din mai multe judete ale tarii l-au comemorat, miercuri, la Iasi, pe liderul sindicatului Tepro, Virgil Sahleanu, cel care a demascat neregulile din contractul de privatizare cu firma ceha Zelezarny Veseli.

La cinci ani de la asasinat, justitia romana a pronuntat sentintele in cazul celor 7 persoane implicate in comiterea crimei. Cumulate, pedepsele sunt de aproape 100 de ani de inchisoare. Cu toate acestea, nu toti cei vinovati se afla in spatele gratiilor.

Cehul Frantisek Priplata a reusit sa scape de pedeapsa si sa fuga din tara desi avea interdictie. Reprezentantul firmei cehe Zelezarny Veseli a fost condamnat la 14 ani de inchisoare pentru instigare la crima. Sentinta a fost data la inceputul lunii iunie insa nu a fost pusa imediat in aplicare iar in iulie Frantisek Priplata a fugit din Romania.

Sindicalistii de la Tepro au protestat la Ambasada Cehiei la Bucuresti cerind extradarea lui sau transferul dosarului sau catre Ministerul Justitiei de la Praga.

La trei de la uciderea lui Virgil Sahleanu, APAPS a recunoscut public neindeplinirea obligatiilor partenerului ceh si a reziliat contractul de privatizare cu Zelezarny Veseli. Fosta uzina metalurgica din Iasi a fost vinduta concernului indian Mittal Steel, care a preluat 40% din pachetul majoritar al societatii.

Saptamina trecuta, sindicalistii de la Tepro Iasi au pichetat sediul Guvernului cerind rezilierea contractului de privatizare cu Mittal Steel.

Protestarii sustin ca firma indiana nu a facut investitiile prevazute in contract si nu le-a imbunatatit conditiile de munca. AVAS a precizat ca Mittal Steel a realizat integral angajamentele sociale, precum si pe cele referitoare la investitii si capital de lucru, scadente pana acum.