O noua prevedere ce va fi inclusa in Codul Penal e pe cale sa revolutioneze lumea afacerilor: este vorba despre articolul privind raspunderea penala a persoanelor juridice.

Izvorit din jurisdictia Uniunii Europene, principiul va conduce la responsabilizarea firmelor si companiilor (exceptiile facind statul si companiile publice) care se fac vinovate de infractiuni grave.

Ce risca o firma

In cazul unei infractiuni considerate de magistrati ca fiind comisa in realizarea obiectului de activitate a persoanei juridice sau in interesul ori in numele acesteia, firma/compania poate fi urmarita penal.

Daca e gasita vinovata, persoana juridica poate fi condamnata la dizolvare, la suspendarea activitatii pe o perioada de la un an la trei ani sau poate fi obligata sa-si faca singura publicitate negativa pe o durata de la trei la sase luni.

Analistii sustin ca e vorba despre o masura absolut necesara. Singurele pericole ridicate sint coruptia sistemului juridic sau incompetenta magistratilor.

Modificarea Codului Penal a fost promovata de Ministerul Justitiei si aporbata de Executiv in sedinta de marti, urmind sa treaca prin Parlament pentru a putea intra in vigoare.

Una dintre modificari este tocmai introducerea principiului raspunderii penale a persoanelor juridice, principiu care se aplica la nivelul UE. Pe scurt, acest principiu prevede pedepse mult mai aspre pentru firmele care se fac vinovate de savirsirea unor infractiuni.

Iata care sint pedepsele ce pot fi stabilite de judecatori, pe linga pedeapsa principala a amenzii, cuprinsa intre 2.500 si 2 milioane de lei RON:

• dizolvarea persoanei juridice

• suspendarea activitatii sau a uneia dintre activitatile persoanei juridice pe o perioada de la un an la trei ani

• interzicerea de a participa la procedurile de achizitii publice pe o perioada de la un an la cinci ani

• interzicerea accesului la unele surse de finantare pe o durata de la un an la cinci ani

• afisarea hotararii de condamnare sau difuzarea ei in Monitorul Oficial, prin presa sau mijloace de comunicare audiovizuala

• obligarea la publicitate negativa pe o durata de la trei la sase luni

Avocatii se tem de presiuni asupra magistratilor

Florin Gheorghe, avocat in Baroul Bucuresti, a declarat pentru Hotnews.ro ca finalitatea acestei prevederi este tocmai pedepsirea mai aspra a firmelor, oarecum protejate de actuala legislatie in cazul anumitor infractiuni.

"De principiu, aceste reglementari sint benefice, vizind o mai buna protejare a relatiilor sociale", a spus Florin Gheorghe.

El a atras insa atentia ca, in cazul unui sistem juridic corupt, aceasta prevedere poate antrena inmultirea cazurilor de santajare a marilor actori economici de catre persoanele care tin in mina friiele justitiei.

"Daca o mare companie e data in judecata si e pe cale sa piarda un proces in care e inculpata penal, ea poate fi inclusiv dizolvata. In acest caz, cineva care poate influenta actul de justitie poate scapa firma de la inchidere, dar in schimbul unor foloase personale sau de grup", sustine avocatul.

Incompetenta magistratilor poate duce la derapaje

Analistul economic Bogdan Baltazar este de acord ca avem de-a face cu o masura buna, dar rezervele sale sint de aceeasi natura: incompetenta magistratilor.

"Am o experienta vasta si am putut sa-mi dau seama de carentele magistratilor in ceea ce priveste spetele economice. E foarte posibil sa asistam la decizii eronate, in conditiile in care nu s-a facut nici un efort pentru pregatirea unui corp de magistrati specializati pe spete economice complexe", a declarat Baltazar pentru Hotnews.ro.

Baltazar a mai spus ca este posibil ca, dupa aparitia acestei modificari a Codului Penal, sa avem de-a face cu o inmultire a proceselor intentate de consumatori marilor companii, dupa modelul american.

"Este posibil, dar romanii inca nu au aceasta cultura. Probabil ca o sa mai dureze pina cind vom avea cazuri spectaculoase", crede Bogdan Baltazar.

Oamenii de afaceri: o masura corecta

Oamenii de afaceri cred insa ca e vorba despre o masura absolut necesara. "O sa fie o masura de corectie, care va duce la educatie", a declarat pentru Hotnews.ro Cristian Pirva., secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

Pirvan spune ca, "pina acum, o societate care polua sau care provoca pagube materiale sau umane prin proasta functionare nu putea fi trasa la raspundere. In schimb, noua prevedere ii va face pe patroni sa se gindeasca inainte de a lua masuri".