Dosare importante au devenit celebre pentru modul in care unii procurori si-au facut datoria, in anchetarea unor oameni de afaceri cu greutate politica sau sociala din Brasov. Vom incerca sa prezentam cateva din dosarele in care procurorii au dat neinceperea urmarii penale (NUP), cu toate ca dosarele in cauza au fost bine garnisite cu probe.

Doar ca intre timp probele au disparut, iar faptuitorii au scapat basma curata. Ba, mai mult, unii dintre ei au ajuns in prezent chiar parlamentari.

RIAL - Brasov, unul din cele mai vechi cauze neinstrumentate de justitia brasoveana. Este vorba despre patrimoniul municipiului resedinta de judet, terenuri, dar mai ales spatii imobiliare puse la dispozitia politistilor, procurorilor, judecatorilor, angajatilor SRI, de catre un grup de consilieri ai orasului apartinand PSD, PD, PNL, PRM.

Principalul acuzat - fostul director al SC "RIAL", Dan Vele. Acesta a fost cercetat penal doar in unul din zecile de dosare si in cele din urma a ajuns in fata justitiei. Numai ca a primit o pedeapsa cu... suspendarea executarii acesteia.

Dosarul "Condorul", tot un caz celebru, care il are in vizor pe fostul consilier local PSD Nicolae Dogar, dar si pe Traian Popelea. Cei doi s-au ocupat de privatizarea spatiilor alimentare din Brasov apartinand ICRAL. In urma faptului ca au devenit proprietari peste noapte a magazinelor foste "alimentare" din oras, cei doi au ajuns milionari in euro. Acuzati de neplata sumei de 2.514.059.

548 lei vechi catre bugetul de stat, precum si de evaziune fiscala, protagonistii au fost declarati, in cele din urma, nevinovati si s-a dispus NUP.

Dosarul ILF. Devenit deputat PC, din activist de partid comunist, Constantin Faina s-a ocupat intens si de afaceri. Fostul activist a pus mana pe spatiile fostului ILF, adica pe toate aprozarele din Brasov, mai exact magazine de comercializare a legumelor si a fructelor, dar si pe depozitele din Bartolomeu. A fost si vanzator si cumparator al unui imobil, teren si trei spatii comerciale.

Desigur, rezolutia dosarului a fost tot NUP.

"Nitramonia" Fagaras a fost sub lupa anchetatorilor. Cu toate ca a disparut un vapor incarcat cu azotat de amoniu in vremea cand actionar majoritar al societatii era Fatih Kesser, nimeni nu a ajuns sa raspunda in fata legii. Firma este in prezent falimentara, iar intre cei acuzati se afla si Ion Tanjala. Cu toate acestea, toti cei anchetati au fost declarati nevinovati.

Dosarul "Hidromecanica", unde afaceristii Crisan, tatal si fiul, au fost acuzati de afaceri ilicite, nu a fost instrumentat la Brasov ci la Gorj, judecatorii si procurorii din acel judet fiind mai pragmatici, acestia descoperind probe impotriva celor doi, care au fost si condamnati in final. Dar Alexandru Crisan, tata si fiu, au si alte dosare penale nesolutionate la Brasov.

Pentru devalizarea societatii "Hidromecanica" SA, cei doi, dar si fostul sef al APAPS, Ovidiu Musatescu - acesta fiind implicat si in alte privatizari dubioase, inca nu au raspus in fata legii.

Afacerea "Bod", unde celebrul miliardar de carton Dan Mihai Tartaga a fost condamnat la inchisoare in Penitenciarul Codlea, nu a fost elucidata in totalitate, Tartaga nefiind condamnat pentru vanzarea rezervei nationale de zahar, considerandu-se ca prejudiciul a fost partial recuperat.

Dosarul camatarilor. Celebrele afaceri ale camatarilor brasoveni, in care au fost implicati notari, judecatori, procurori, politisti, dar si executori judecatoresti, au ramas in majoritatea cazurilor nerezolvate, iar cei care au depus reclamatii au constatat ca faptuitorii au dosare cu rezolutia NUP. Sunt atat de multe aceste cazuri incat ne este aproape imposibil sa ne oprim asupra lor. Peste 1.

000 de persoane inca mai cauta dreptatea in justitie.

Dosarul "Activa". Un alt caz devenit clasic pentru NUP este cel legat de societatea "Activa Constructii" SA Brasov. Plangerile penale depuse impotriva lui Dascalu Nicolae au fost insotite si de probe. Cu toate acestea, procurorii Elena Hach sau Ionel Aram au dat NUP. In acest caz si in prezent sunt depuse plangeri penale spre cercetare.

Majoritatea celor pagubiti in aceste cazuri s-au adresat cu memorii si au fost in audienta la procurorul general al Curtii de Apel Brasov, Adrian Saramet. Din pacate rezolutia in dosare a ramas tot NUP.

Nu am dori sa se creada ca noi consideram ca cei cercetati in aceste dosare penale sunt si vinovati, atat timp cat orice persoana acuzata se bucura de prezumtia de nevinovatie, dar sunt prea multe NUP-uri la Brasov.

In majoritatea dosarelor au existat probe care au disparut sau au fost ignorate de catre cei care ar fi trebuit sa le instrumenteze, iar modul lor de abordare nu a fost in conformitate cu prevederile Co-dului Penal si Codului de Procedura Penala. In acelasi timp, nu sunt sigurele dosare celebre de la Brasov, unde cei acuzati de frauda au beneficiat de NUP.