Omul care a oferit stenogramele pentru difuzarea pe internet in toamna trecuta este Sebastian Simion, fost angajat al Departamentului de Analiza Institutionala si Sociala (DAIS) condus de Dorina Mihailescu, afirma surse din reteaua care a publicat documentele pe internet.

Simion a fost si deputat PSD doua luni, in 2004, inlocuindu-l in parlament pe un coleg care a demisionat catre sfarsitul legislaturii.

El a fost si subalternul fostului ministru al apararii Ioan Mircea Pascu.

Surse apropiate lui Simion ne-au declarat ca, dupa ce relatia dintre el si Dorina Mihailescu s-a deteriorat, acesta a plecat din DAIS cu stenogramele „in valiza”. Contactat de EVZ pentru confirmarea acestor informatii, Sebastian Simion s-a eschivat in mai multe randuri de la o intalnire, sub diferite motive.

La sfarsitul saptamanii trecute, el a dat intalnire reporterilor EVZ la o terasa din Herastrau, „Monkey”, care a fost imposibil de identificat si, dupa toate probabilitatile, nici nu exista.

Colegii din partid spun ca a dat si „telefoane otravite” in 1996

Conform surselor mentionate mai sus, Sebastian Simion avea o problema personala cu Dorina Mihailescu, cu care s-ar fi aflat in relatii de rudenie. Indepartat din DAIS de fostul secretar executiv al PSD, Simion a plecat cu stenogramele si le-a vandut pentru o suma destul de mica, mai mult din resentimente personale.

Sebastian Simion este membru PSD si a fost timp de cateva luni, in legislatura 2001-2004, deputat de Vaslui. A fost validat la data de 30 iunie 2004, in locul lui Dumitru Buzatu si, incepand din septembrie acelasi an, a facut parte din Comisia pentru invatamant, stiinta, tineret si sport a Camerei Deputatilor.

Conform declaratiilor de avere si interese, proaspatul deputat PSD detinea un apartament de 70 de metri patrati si nu avea activitati profesionale remunerate ca atare in timpul mandatului.

Surse din partid afirma ca Simion a fost implicat si in celebra campanie a „telefoanelor otravite” din 1996 - practica folosita de PDSR de a suna alegatorii intoxicandu-i cu informatii calomnioase despre contracandidatii in alegeri. Intrebat daca a avut de-a face cu acea afacere de partid, Simion a negat orice legatura.

Stenogramele de pe internet - „prelucrari” dupa original

Alte surse din interiorul afacerii „Stenogramele” mai relateaza ca acelasi set de documente si, posibil, inregi-strari audio se afla in posesia mai multor persoane.

Conform mai multor experti in IT, versiunile aparute pe internet ale stenogramelor reprezinta documente editate pornind de la originale complete. Este posibil ca ele sa fi fost oferite ca atare de Sebastian Simion.

Unele dintre evolutiile de la sfarsitul lui august sugereaza ca Simion nu se mai afla in legatura cu persoanele care au trimis recent doua ultimatumuri si au oferit presei o noua stenograma spre publicare.

Surse din PSD mai relateaza ca, in urma cu cateva zile, Sebastian Simion a fost chemat la partid si admonestat intr-o sedinta care a durat cateva ore.

„Nu sunt „Sursa 0”. Nici Mihai Eminescu”

Intr-o declaratie pe care ne-a acordat-o, in cele din urma, telefonic, Sebastian Simion a negat categoric ca ar fi „Sursa 0” a stenogramelor. „Nu sunt nici Mihai Eminescu, nici „Sursa 0”.

E adevarat ca am lucrat o perioada la DAIS, dar nu stiu cine ar fi putut sa spuna despre mine ca as fi „Sursa 0”. Nici povestea ca as fi fost chemat la partid si admonestat nu este adevarata.

Nu am nici o legatura cu povestea asta” a spus Simion.

DIALOG pe e-mail - Corespondenta privata EVZ-”Sursa 0”

„Sursa 0”, anonimul care a readus in atentia opiniei publice scandalul stenogramelor cu e-mail-urile trimise presei incepand cu seara de 26 august, a urmarit probabil o destabilizare a PSD prin intermediul televiziunilor si ziarelor de tiraj.

„Ori Dorina, ori Nastase”

In seara de 26 august, „Sursa 0” trimitea catorva ziare si televiziuni, de pe adresa de e-mail meminescu@anonymous.to, un „Avertisment Stenograme PSD”, prin care o soma pe Dorina Mihailescu, fost secretar executiv al partidului, sa-si modifice declaratiile referitoare la autenticitatea stenogramelor.

In caz contrar, autorul avertismentului sustinea ca va face publica proba audio pentru sedinta Delegatiei Permanente a PSD din 22 martie. Stenograma-text a acestei sedinte, postata la Istorie.

info la sfarsitul lui noiembrie 2004, cuprindea o discutie dintre Adrian Nastase si Dorina Mihailescu, in care aceasta ii spunea fostului presedinte al PSD ca transcrierile ajung la cabinetul sau, iar casetele audio cu inregistrarile se recicleaza.

Dorina Mihailescu si-a mentinut pozitia, iar „Sursa 0” a revenit cu un mesaj adresat lui Adrian Nastase, care incepea: „Ori Dorina, ori dv. Noua ne-ar fi pe plac sa fie Dorina. Stie ea de ce”. Anuntul referitor la dezvaluirea probei audio era reiterat. Duminica, dupa ce cateva televiziuni au preluat al doilea e-mail, „Sursa 0” revenea cu un „e-mail confidential” adresat EVZ:

„Va multumesc pentru ca ati asigurat difuzarea la televiziuni a ultimului mesaj. Tocmai de aceea va dau o cheie pentru decriptaj: S. Simion”. EVZ a luat imediat decizia de a nu mai oferi spre difuzare, din proprie initiativa, mesajele „Sursei 0” si a raspuns cu un e-mail prin care cerea precizari cu privire la proba audio.

„Sursa 0” a raspuns cu un mesaj care includea urmatoarele: „Vom posta pe un site 12 fisiere audio mp3. (...) Preferam sa ramanem anonimi. Pentru viata noastra e mai sigur asa”.

„Cati mincinosi sunt in PSD?”

Termenul de luni spre marti a trecut, dar „Sursa 0” nu a furnizat asa-numita proba audio. EVZ a trimis „Sursei 0” un e-mail in care afirma ca au aparut probleme de incredere si ca nu doreste sa se implice intr-o lupta politica ale carei coordonate nu le cunoaste, ci ca este interesat de gradul de adevar politic si moral inclus in stenograme.

Pe 30 august, „Sursa 0” revenea, dar nu cu proba audio, ci cu o noua somatie, adresata liderilor PSD, din care spicuim:

„Cati mincinosi sunt in PSD?Intelegem ca PSD a ales „solidaritatea”.

Credem ca este important sa aratam cati mincinosi sunt in PSD.

Deocamdata putem numara doar doi lideri ai PSD (care nu au recunoscut ca stenogramele sunt adevarate - n.r.): Adrian Nastase si Dorina Mihailescu...

Tocmai de aceea publicam lista liderilor PSD care au fost prezenti la sedinta Delegatiei Permanente a PSD din 22 martie 2004:

Adrian Nastase, Florin Georgescu, Adrian Severin (...).

Vom astepta in urmatoarele doua zile declaratiile acestor lideri PSD. Ei trebuie sa raspunda la o intrebare simpla: va amintiti discutiile dintre Dorina Mihailescu si Adrian Nastase cu privire la stenograme (...)? Raspunsul lor ii va inscrie sau nu pe lista mincinosilor”.

„Mitrea este veriga slaba”

Dupa acest apel public, „Sursa 0” a revenit cu un nou e-mail „confidential”, care includea randurile:

„In aceste momente, Miron Mitrea este veriga slaba din PSD. Pentru ca el are de ales intre Geoana si Nastase. Tocmai de aceea mutam presiunea pe el si pe liderii care au participat la Delegatia Permanenta din 22 martie 2004.

Numele pe care mi l-ati indicat, Sebastian Simion, este chiar cel pe care vi l-am indicat drept cheie de decriptare „S. Simion”. Dar toate vor veni la timpul lor.”

EVZ a ales sa nu difuzeze apelul „Sursei 0”, data fiind promisiunea neonorata si lipsa garantiilor ca nu este implicat intr-un joc.

Schimbul de e-mail-uri dintre „Sursa 0” si EVZ a continuat pana vineri, 2 septembrie. Ziarul nostru a anuntat in repetate randuri „Sursa 0” ca si-a pierdut credibilitatea si ca isi rezerva dreptul de a dezvalui aspectele corespondentei pe care aceasta le-a dorit confidentiale.

In loc de date referitoare la sedintele PSD (sub orice forma, text, audio sau detalii personale), „Sursa 0” a furnizat diferite acuzatii referitoare la „nepriceperea” EVZ si „greselile ireparabile” comise, afirmand la un moment dat ca „poate” va reveni cu noi probe atunci cand se va crea un moment prielnic din punct de vedere politic. ( Iulian Comanescu)

Oana Dobre, Iulian Comanescu