Obligatiunile municipale se adreseaza, in principal, oamenilor care prefera investitiile cu un grad scazut de risc si care urmaresc plasamente pe termene mai lungi.

Comparativ cu restul Europei sau cu situatia din SUA, unde termenele de maturitate ajung pana la 10 sau chiar 30 de ani, obligatiunile municipale romanesti au avut pana in prezent o scadenta medie de trei ani.

Datorita interesului aratat de investitori, municipalitatile au inceput sa lanseze obligatiuni pe termene mai lungi, de patru sau cinci ani. Este prima data cand o municipalitate s-a hotarat sa faca pasul in lansarea unei obligatiuni cu o scadenta cat a unui credit ipotecar.

Avantajele obligatiunilor cu maturitate cat mai lunga sunt multiple si pentru emitent, si pentru investitor. Eliminarea riscului de inflatie este benefica pentru ambele categorii, iar investitorul are siguranta ca valoarea investitiei este conservata in timp si are asigurat si un randament destul de ridicat.

Termenele de rambursare mai lungi duc la eliminarea riscului de reinvestire, ceea ce reprezinta un beneficiu pentru investitori si un avantaj pentru municipalitati, care astfel pot finanta proiecte de anvergura.

Noua emisiune de obligatiuni, a treia organizata de Primaria din Alba Iulia, va fi de 245 de miliarde de lei vechi si se va emite in trei transe. Prima transa, de 80 de miliarde de lei, se va lansa cel mai probabil in saptamana 12-16 septembrie. Dobanda va fi media Bubid/Bubor la sase luni plus 1,5%, care in acest moment ar fi de 8,57%.

Chiar daca, in acest moment, dobanda nu poate parea foarte atractiva, randamentul fiind de numai 1,57% peste inflatia prognozata, este clar ca peste 20 de ani piata va fi mai stabila, si inflatia mai mica. Prima rata ar trebui sa fie platita de catre municipalitate in aprilie 2007, urmand apoi ca rambursarea transelor sa fie semestriala.

Intermediarul obligatiunilor este BCR Securites, iar obligatiunile Alba Iulia vor fi vandute prin unitatile societatii si prin sucursalele bancii. Dupa cum declara recent primarul municipiului, fondurile vor fi utilizate pentru finantarea unor lucrari de reparatii ale infrastructurii stradale, ale canalizarii si de reabilitare a alimentarii cu apa.

Interesul pentru aceste titluri creste datorita cresterii gradului de predictibilitate la nivel macroeconomic si datorita dorintei de diversificare a portofoliului investitorilor institutionali. Ultimele emisiuni au fost suprasubscrise intr-o perioada scurta.

Vestea buna in cazul obligatiunilor Alba Iulia consta in faptul ca subscrierea se va face dupa metoda pro rata (obligatiunile existente vor fi impartite echitabil tuturor investitorilor, chiar daca emisiunea va fi suprasubscrisa).

In general, lichiditatea acestor titluri nu este mare, din cauza volumelor mici existe in piata, dar si a faptului ca cei care au investit nu vand, desi ordine de cumparare exista in piata. Poata ca odata cu aparitia acestei emisiuni mai mari ca valoare si mai lunga in ce priveste maturitatea, va creste in timp si lichiditatea.

Piata bursiera considera ca aceasta inovatie ar putea conduce, in timp, la o dezvoltare a pietei, chiar daca in mod normal Ministerul Finantelor ar fi fost cel care ar fi trebuit sa introduca aceste termene mai lungi de scadenta si sa faciliteze tranzactionarea pe bursa a titlurilor de stat, fapt care ar usura si tranzactionarea obligatiunilor municipale.

Caracteristicile obligatiunilor

• Tip: nominative, liber transferabile, listate la BVB

• Pret vanzare: 100 RON (un milion de lei vechi)/titlu

• Valoarea emisiunii: 8 milioane RON (80 de miliarde de lei vechi) prima transa

• Rata dobanzii: media dobanzilor pentru imprumuturile acordate (BUBOR) si a dobanzilor oferite pentru depozite (BUBID) pe piata interbancara romaneasca la sase luni +1,5%

• Maturitatea obligatiunilor: 20 de ani

Evaluarea Plasamentului

Rentabilitate**

Dobanda este peste media multor dobanzi bancare, dar sub cea mai mare dobanda bancara la depozitele in lei existente acum pe piata (9,5%)

Accesibilitate***

Pretul unei actiuni, de un milion de lei vechi este destul de accesibil

Durata*****

Maturitatea de 20 de ani este o premiere pe piata romaneasca

Transferabilitate*****

Posibila cotare la Bursa le va asigura lichiditate