Multi dintre cei aflati in sala au vazut doar partea amuzanta a intrebarii. Analogia dintre sportul care iti ridica adrenalina si mediul de afaceri din Europa de Est nu ar fi fost facuta de nimeni, daca Lindinger nu si-ar fi continuat dizertatia: “Este foarte periculos, dar, daca ai o coarda buna, poate fi chiar amuzant”.

Este exact filosofia care a stat la baza expansiunii atat de rapide in regiune a afacerii pe care o conduce. Sigur ca firma respectiva nu este singura care a vazut oportunitatea extinderii in incertul Est al Europei. Insa ceea ce o departajeaza de celelalte este faptul ca a privit riscurile extreme din regiune ca facand parte dintr-un joc.

Unul in care nu putini s-au fript, mai ales daca au pariat pe Romania, o tara in care regulile jocului se schimba cel mai des. Ceea ce a mai vrut sa spuna avocatul nostru este ca daca nu ai nervii tari, la fel ca un impatimit al sporturilor extreme, atunci obligatoriu trebuie sa dispui de un remarcabil simt al umorului. Altfel nu ai prea multe sanse de reusita in jungla damboviteana.

Este suficient sa citesti ziarele pentru a vedea ca in ultimii ani, in Romania, singurele variatiuni s-au produs la nivelul interpretilor, dar nu si in ceea ce priveste muzica. Se canta la fel de fals, la instrumente ce par si ele dezacordate.

Democraticul exercitiu al succesiunii la guvernare pare sa fie folosit ca un prilej de plata a politelor politice, in detrimentul angajamentelor din timpul campaniilor electorale. Se fac promisiuni fara acoperire si se vorbeste cu inconstienta despre teme esentiale precum fiscalitatea, fara ca nimeni sa se gandeasca la efecte.

Investitori sau nu, cu totii asistam la o parada tragi-comica a declaratiilor pasate intre Palatul Victoria si Cotroceni. Parerea mea este ca actuala putere, jucandu-se de-a fiscalitatea, ii pune la grea incercare, chiar cu inconstienta, pe investitorii vestici amatori de bungee-jumping. Numai ca acum, coarda increderii populatiei in Guvern este intinsa la maximum si ameninta sa se rupa.