Avocatii, arhitectii, notarii si alti liber-profesionisti din Uniunea Europena (UE), organizati in bresle si asociatii profesionale, s-ar putea afla in curand in situatia de a renunta la sistemele de organizare interna pe principiul castelor, ca urmare a presiunii venite de la Bruxelles.

Potrivit EuObserver, Neelie Kroes, comisarul european pentru Concurenta, a cerut luni liberalizarea pietei serviciilor oferite de liber-profesionisti, solicitand eliminarea sistemelor de autoprotectie traditionale ale breslelor, care prin diferitele reglementari interne, limiteaza concurenta.

Mai exact, Kroes vrea ca asociatiile profesionale sa nu mai aiba dreptul de a elibera autorizatii de libera-practica, sa nu mai impuna grile de onorarii minime si sa nu mai interzica membrilor lor sa-si faca publicitate in mass-media. Scopul acestei reforme este imbunatatirea calitatii serviciilor oferite si eventuala micsorare a tarifelor, sub presiunea concurentei.

Potrivit datelor furnizate de Comisie, desfiintarea sistemului de casta a inceput sa fie aplicata cu adevarat numai in Danemarca, Marea Britanie si Olanda.

La polul opus se afla Cehia, Cipru, Finlanda, Grecia, Malta, Spania, Suedia, dar si Belgia, unde anul acesta, Organizatia Arhitectilor a fost amendata de Comisie pentru ca stabilise ca toti membrii breslei sa ceara, ca onorariu mimin obligatoriu, nu mai putin de 12%-14% din costul unei constructii.

Breslele din Romania se adapteaza cerintelor Comisiei Europene cu viteze diferite

In Romania, Ordinul Arhitectilor (OA) se afla cu un pas inaintea colegilor din alte state membre ale UE pentru ca in 2004, impreuna cu autoritatile de resort ale statului, a modificat regula „onorariului minim”, stabilind asa-numitul „onorariu de referinta”, care nu este obligatoriu pentru membrii breslei. Fiecare arhitect isi poate face publicitate in mass-media.

Cu toate acestea, OA ramane singurul organism care acorda arhitectilor dreptul de semnatura, impunand astfel limite exercitarii libere a profesiei dupa absolvirea unei facultati de profil. In breasla avocatilor din Romania, reglementarile sunt acordate, in principiu, cu cele din UE.

Ca si in alte state europene insa, regulile breslei nu sunt in acord cu linia liberalizarii totale a serviciilor promovata de actuala Comisie Europeana. Statutul profesiei de avocat din 2004 a reglementat deja practicarea profesiei de catre avocatii straini, in vederea aderarii Romaniei la UE, dar prevede onorarii minime obligatorii si interzice publicitatea.

De asemenea, exercitarea profesiei de avocat fara a fi membru al unui barou constituie infractiune.