Viktor Iuscenko a castigat alegerile pentru functia de presedinte cu ajutorul manifestatiilor de strada, care au facut presiuni pentru schimbarea regimului Kucima. Multimile portocalii de la Kiev au fost mobilizate de promisiunea lui Viktor Iuscenko de a elimina coruptia care macina societatea ucraineana si de a duce tara catre Uniunea Europeana.

Campania electorala de anul trecut a fost dominata de evenimente extreme - otravirea lui Iuscenko, fraudarea celui de-al doilea tur de scrutin in alegerile prezidentiale si presiunile strazii pentru refacerea alegerilor.

Echipa portocalie ajunsa la putere la Kiev, cu Viktor Iuscenko presedinte si Iulia Timosenko premier, a inceput sa se fisureze. Mostenirea lui Kucima, o constitutie modificata, in care premierul are mai multa putere decat presedintele, a facut ca intre Iuscenko si Timosenko sa se delanseze un conflict mocnit deocamdata.

Organizatorul protestelor de strada de iarna trecuta, consilierul prezidential Oleksandr Zincenko l-a acuzat de coruptie pe unul din oamenii de incredere ai lui Iuscenko, Petro Porosenko. Trecut de partea Iuliei Timosenko, Zincenko a declansat prima criza politica majora de la Kiev, coalitia portocalie riscand sa se sparga.

Criza politica la Kiev

Conducerea Ucrainei a intrat in prima sa criza majora, dupa ce consilierul prezidential Oleksandr Zincenko a demisionat, acuzandu-l de coruptie pe consilierul pe probleme de securitate Petro Porosenko. Zincenko a mai criticat, de asemenea, pe consilierul prezidential Oleg Tretiakov si pe Nikola Martanenko, care conduce factiunea proprezidentiala din Parlamentul ucrainean.

Unii comentatori ucraineni au apreciat ca demisia lui Oleksandr Zincenko, cel care a fost principalul organizator al protestelor din timpul "revolutiei protocalii" de la Kiev, este semnul unei crize destul de grave in echipa presedintelui Iuscenko.

Tratative prelungite

Presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko, a convocat, marti, o reuniune de criza, la care au participat premierul Iulia Timosenko si alti responsabili guvernamentali, intr-o incercare de a evita divizarea echipei sale, relateaza Financial Times, preluat de Mediafax.

Discutiile cu premierul Iulia Timosenko, cu presedintele Consiliului national pentru securitate, Petro Porosenko, si cu alti oficiali de rang inalt au avut loc dupa demisia surprinzatoare a lui Oleksandr Zincenko, consilier politic al presedintelui, care l-a acuzat pe Porosenko de coruptie si interventie in sistemul juridic si mass-media.

Intalnirea dintre principalii actori politici de la Kiev a durat peste zece ore, insa dupa aceste dezbateri prelungite nu este clar daca participantii au facut progrese in solutionarea conflictului dintre Timosenko si Porosenko, ajuns la apogeu in urma acuzatiilor lui Zincenko, sau daca partile au decis macar sa-si mai acorde timp.

Porosenko a declarat, dupa intrevedere, ca a avut discutii "foarte constructive" cu Timosenko privind sporirea eficientei colaborarii in "consolidarea" echipei lui Iuscenko.

Purtatorul de cuvant al presedintelui a precizat ca la Kiev nu are loc nici o criza politica, ci doar "conflicte particulare in cadrul echipei", care trebuie "diagnosticate si tratate".

Presedintele ucrainean le-a cerut celor doi rivali sa preia conducerea unui grup politic comun in vederea alegerilor parlamentare din martie 2006, aperciind ca o scindare nu ar face altceva decat sa ajute opozitia. Porosenko si Timosenko se pregatesc insa sa infiinteze grupuri separate, asfel ca probabil vor fi rivali la alegeri.

Gravitatea crizei politice a fost evidentiata de anuntul facut marti de Iuscenko, in legatura cu anularea unei vizite in Polonia, unde urma sa participe la un forum economic ce se desfasoara saptamana aceasta.

Inlocuitorul lui Zincenko

Presedintele ucrainean Viktor Iuscenko l-a numit, marti, pe Ivan Vasiunik in functia de sef al administratiei sale prezidentiale, o decizie ce intervine a doua zi dupa prezentarea demisiei-surpriza din acest post a lui Oleksandr Zincenko, considerat un apropiat al actualului sef al statului ucrainean si principalul organizator al protestelor din timpul "revolutiei protocalii" de anul trecut de

la Kiev, informeaza Rompres.

Ivan Vasiunik a indeplinit pana in prezent functia de adjunct al sefului administratiei prezidentiale, precizeaza agentia de presa rusa.

In opinia mai multor analisti de la Kiev, demisia lui Oleksandr Zincenko releva importante tensiuni in cadrul actualei puteri de la Kiev, ceea ce ar putea pune in pericol lansarea unor reforme importante inaintea alegerior legislative din Ucraina, asteptate pentru martie 2006.

Porosenko nu renunta

Secretarul Consiliului National de Securitate al Ucrainei, Petro Porosenko, a declarat ieri ca nu vede absolut nici un motiv sa demisioneze doar din cauza unor acuzatii de coruptie lansate de fostul consilier Zincenko, informeaza Interfax. "Sa parasesc administratia in acest moment ar fi un semn de slabiciune, la care este foarte usor sa faci apel.

Este mult mai dificil sa iti asumi responsabilitati si sa onorezi obligatiile pe care ni le-am luat in timpul Maidanului" (manifestarile de strada din Kiev in timpul Revolutiei Portocalii, n.red.), a declarat Petro Porosenko dupa intalnirea maraton de marti seara. "Nu am absolut nici un motiv sa-mi para rau de activitatile mele.

Tot ce am facut am facut respectand legea", a mai declarat Porosenko.

Atac la presedinte

Acuzatiile lui Zincenko la adresa lui Porosenko au de fapt ca directie pe presedintele Ucrainei Viktor Iuscenko, a apreciat Kirill Frolov de la Institutul pentru Ucraina si Crimeea, intr-un comentariu publicat de kreml.org si preluat de Agentia Rusia la Zi.

Conform lui Frolov, campania de acuze la adresa administratiei prezidentiale din partea lui Zincenko ar fi cauzata de o reconfigurare a scenei politice de la Kiev: "Zincenko pariaza pe Timosenko, premierul care, dupa reforma constitutionala, va deveni stapanul real al Ucrainei. Imediat ce reforma politica va intra in actiune, functia de prim-ministru va deveni cheie".

Inaintea alegerilor de anul trecut presedintele Leonid Kucima a modificat constitutia Ucrainei, functia de presedinte devenind mai mult decorativa. In momentul in care modificarile constitutionale vor intra in vigoare incepand din aceasta toamna, Iuscenko isi va pierde influenta politica in favoarea premierului.

Structuri de forta

Frolov apreciaza ca Zincenko va prelua conducerea miscarii Pora - detasamentele de luptatori care trebuie sa o sustina pe "Iulia cea de fier". Nu este unica structura de forta orientata spre ea. Unul dintre consilierii lui Timosenko este liderul UNA-UNSO, Andrei Skili.

Tot spre ea se vor orienta si radicalii de factura national-fascista de genul lui Oleg Tiagnibok, care a promis sa duca mai departe misiunea de "eliberare a tarii de evrei si moskali".

Comentariul amintit mai precizeaza faptul ca "Timosenko are oameni si la Moscova. Este politologul Belkovski. in ultimul sau raport, "Noul sezon politic: alegerile 2006 si continuarea revolutiei portocalii", Belkovski o prezinta pe Timosenko in calitate de adepta a Ńunei natiuni politice unite in Ucraina".

Cu alte cuvinte, el se pronunta pentru o Ucraina puternica in frunte cu Timosenko, pe deplin sustinuta de UNA-UNSO, Pora si alte astfel de formatiuni "dragute", specializate in ocuparea bisericilor ortodoxe si in lupta cu limba rusa".

Comentatorul rus citat crede ca presedintele Iuscenko nu va reusi sa o demita pe Iulia Timosenko, din cauza presiunilor politice si a concentrarii fortelor politice in jurul actualului premier.

Ianukovici acuza Revolutia Portocalie

In opinia fostului premier al Ucrainei si candidat la Presedintie, Viktor Ianukovici, demisia lui Oleksandr Zincenko era previzibila, ca si conflictul dintre acesta si Piotr Porosenko. "Cinsitit vorbind, credeam ca aceasta se va intampla mai tarziu. Totusi, echipa portocalie a inceput sa se dezintegreze mai devreme decat se asteptau analistii.

Nu e mare surpriza, mai ales ca un amalgam de oameni erau uniti nu in jurul unei idei, dar din dorinta de a pune mana pe putere cu orice pret", scrie liderulu Partidului Regiunilor, intr-un comentariu pe tema demisiei lui Zincenko, citat de ITAR- TASS, transmite Agentia "Rusia la zi".